Mitja Petkovšek se tokrat ni zavihtel na najvišjo stopničko. Foto: EPA
Mitja Petkovšek se tokrat ni zavihtel na najvišjo stopničko. Foto: EPA
Adela Šajn
Adela Šajn po koncu ni skrivala zadovoljstva: "S svojimi nastopi sem zelo zadovoljna. Ta čas je bilo zame najbolj pomembno, da so mi vse vaje tako v kvalifikacijah kot finalu dobro uspele. S celotnim vikendom sem lahko zelo zadovoljna, po teh nastopih bom zagotovo v Tokiu nastopila še bolj samozavestno." Foto: STA

Čeprav je slovenski šampion vse dni zatrjeval, da se z nekdanjim svetovnim prvakom na bradlji (2009) Guanjinom ta čas zaradi visoke izhodiščne ocene ne more enakovredno meriti, je imel danes na tekmi svetovnega pokala v Mariboru odprto pot do zmage. Kitajski zvezdnik si je privoščil precej spodrsljajev in za svojo vajo z izhodiščno oceno 17 točk prejel 15,750 točke. Takšna ocena pa je bila za Petkovška ob dobri izvedbi dosegljiva, česar se je pred nastopom dobro zavedal tudi sam.

"Petko" je moral biti s 15,150 zadovoljen
A izkušenemu telovadcu se vaja ni posrečila po načrtih; potem ko je odlično začel, se je tik pred seskokom pri prvini tippelt skoraj usedel na bradljo, pri seskoku z orodja pa se komaj ujel, tako da je moral biti z oceno 15,150 zadovoljen: "Zelo lepo sem začel s tremi toči. Po salti in skokcu, s katerim pridem na konec bradlje, me je malo preveč odneslo čez stojo. Kombinacija te mehke bradlje, ki se zelo upogiba, in dejstva, da mi je danes za razliko od kvalifikacij povsem zmanjkalo moči, je botrovala temu, da sem se pri tippeltu skoraj usedel na bradljo in naredil očitno oziroma kar veliko napako. Tako mi je pobralo moči, da sem komaj, komaj zvrtel seskok."

Možnost za zmago je bila, toda ...
Ob tem je 34-letni Ljubljančan dodal še: "Tokrat je bil Kitajec dosegljiv, še sploh, ker gre za domače tekmovanje in so sodniki precej "prijazni". Se mi zdi, da je bila njegova ocena ravno tako 'naštimana', da če bi jaz naredil lepo vajo, bi imel možnost, da ga za las premagam in bi bila ob domačem občinstvu res spektakularna zmaga. Dejansko je bila ocena tako pripravljena, da bi jo bil tudi jaz sposoben preseči ob idealni izvedbi."

Adela Šajn tretja na gredi in parterju
Alen Dimic
je v finalu droga zasedel peto mesto (14,750), Adela Šajn pa je v obeh finalih - gredi in parterju - osvojila tretje mesto. Najprej je na gredi svoj nastop opravila brez večje napake in z oceno 13,400 točke zaostala le za nedosegljivima Grkinjo Vasiliki Millousi in Izraelko Valerio Maksiuta. Na parterju je dobila oceno 13 točk in za las prehitela Fiono Novak (12,750) na četrtem mestu.

Pred SP-jem potrdili dobro formo
Slovenski telovadci in telovadke so pred SP-jem v Tokiu, ki bo od 7. do 16. oktobra, v Lukni osvojili šest kolajn; s prvo zmago kariere v svetovnem pokalu je zablestel Rok Klavora, ki sicer na Japonskem ne bo nastopil. Na stopničke sta se poleg današnjih junakov povzpela še Teja Belak, ki je bila druga v finalu preskoka, in Sašo Bertoncelj, ki je bil tretji na konju.