Rafael Munoz je na EP-ju v Budimpešti osvojil zlato na 50 metrov delfin. Foto: EPA
Rafael Munoz je na EP-ju v Budimpešti osvojil zlato na 50 metrov delfin. Foto: EPA

"Zelo smo razočarani. Mislili smo, da plavalne organizacije krvni doping in teste obravnavajo bolj resno. Pogovoriti se moramo, ali bomo sprejeli sklep, da bo v bodoče obvezen tudi odvzem krvi na dopinških kontrolah," je zaskrbljen generalni direktor Wade David Howman.

Epo iščejo le pri rekordih
Evropska plavalna zveza izvaja teste, s katerimi išče zlorabo prepovedanega krvnega dopinga EPO le v primeru rekordov, ti pa so v času vrnitve v čas tekstilnih kopalk sila redki.

Munozu dovolili nastop
Plavanje je na udaru po zadnji odločitvi Mednarodne plavalne zveze, ki je Špancu Rafaelu Munozu dovolila nastop na EP-ju, čeprav se kar trikrat ni odzval na nenapovedano dopinško kontrolo. Zveza je upoštevala razlago španskega zdravnika, da je bil Munoz pri eni od kontrol v "izrednem psihičnem stanju".

Biedermann: "Vsaj začasen suspenz"
Odločitev Fine je razburila športnike, ki razumejo izjemo ene odsotnosti na nenapovedani dopinški kontroli, obenem pa so zahtevali, da se postavijo jasne meje, ki bodo enake za vse. "Po treh zamujenih kontrolah bi morali izreči vsaj začasen suspenz," je prepričan Nemec Paul Biedermann.