Katja Fain je s šestim mestom na 200 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v Budimpešti. Foto: www.alesfevzer.com
Katja Fain je s šestim mestom na 200 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v Budimpešti. Foto: www.alesfevzer.com

Prejšnje rekorderke ‒ Anja Čarman, Nina Sovinek, Sofija Djelić in Nina Drolc – so leta 2009 na sredozemskih igrah v Pescari dosegle le devet stotink sekunde slabši čas.

Glede na osebne rekorde Slovenk je bil brez težav dosegljiv še precej boljši izid, a svoje je očitno po dolgem prvenstvu naredila tudi utrujenost, za nameček se Tjaša Vozel na prvenstvu ni predstavila v vrhunski formi, Katja Fain pa je 100 m delfin odplavala tako rekoč neposredno po nastopu na 400 m prosto.

Na 400 m prosto je bila Fain 28., mlada Ravenčanka Daša Tušek pa 32.

Zadnji dan tri zlate kolajne za Italijo
Zadnji dan je bil v znamenju italijanske reprezentance. Italijanske plavalke so namreč osvojile kar tri zlate kolajne.

Branilka Simona Quadarella je zlatima kolajnama na 800 in 1500 m prosto dodala še zlato na 400 m prosto in potrdila, da bo vroče italijansko železo v boju za olimpijska odličja poleti v Tokiu.

Margharita Panziera. Foto: EPA
Margharita Panziera. Foto: EPA

23-letna Italijanka je v Duna Areni po mili volji obvladovala konkurenco, tudi tokrat pa je njena prednost pred vrstnico Rusinjo Ano Jegorovo znašala sekundo in pol. In tudi z letošnjega prvenstva se Quadarella vrača na Apeninski polotok kot ena največjih zvezdnic v Evropi, saj je znova osvojila tri naslove.

Boj za olimpijsko kolajno je na 200 m hrbtno napovedala tudi Margharita Panziera, ki je zlato kolajno dosegla z novim rekordom prvenstev 2:06,08 in ubranila lastni naslov iz Glasgowa 2018.

Pričakovana je bila tudi zmaga nove svetovne rekorderke Benedette Pilato na 50 m prsno. 16-letnica je v soboto z 29,30 postavila nov svetovni rekord, v finalu pa je bila le pet stotink sekunde počasnejša in znova skoraj sekundo pred tekmicami.

Kristof Milak. Foto: EPA
Kristof Milak. Foto: EPA

Na 50 m delfin je bila najhitrejša Nizozemka Ranomi Kromowidjojo, ki je izkoristila nenastopanje svetovne rekorderke Sarah Sjoestroem iz Švedske in osvojila že svojo 80. kolajno na velikih tekmovanjih.

Mešano štafeto so dobile Britanke, Italijanke, za katere je v prvi menjavi plavala Panziera, pa so bile bronaste.

V moški konkurenci je z zmago na 50 m prosto za presenečenje poskrbel 32-letni Finec Ari Pekka Liukkonen. Le 21-letni Madžar Kristof Milak je z rekordom prvenstev 50,18 na 100 m delfin napovedal, da že na olimpijskih igrah v Tokiu kot edini Evropejec lahko ogrozi dosežke Američana Caleba Dressla.

Kot velik talent za prihodnja leta pa se kaže tudi 18-letni Rus Ilija Borodin. Ta je ob zmagi na 400 m mešano s 4:10,02 dosegel tudi nov mladinski svetovni rekord. Lastnega, ki ga je dosegel aprila, je popravil za več kot sekundo. Moško mešano štafeto so z rekordom prvenstev 3:28,59 dobili Britanci.

Dva finalna nastopa in šest državnih rekordov za plavalce na EP-ju
Plavanje - evropsko prvenstvo, prenos iz Budimpešte

Prihodnje evropsko prvenstvo v velikem bazenu bo prihodnje leto v Rimu, že novembra pa se bodo najboljši plavalci stare celine zbrali v Kazanu na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih.