Anja Klinar je po višinskih pripravah odlično razpoložena in tako hitra, kot ni bila še nikoli v tem času. Foto: STA
Anja Klinar je po višinskih pripravah odlično razpoložena in tako hitra, kot ni bila še nikoli v tem času. Foto: STA
Sara Isakovič
Sara Isakovič je pred štirimi leti v Pekingu osvojila srebrno olimpijsko medaljo na 200 metrov prosto. Zdaj je spet samozavestna in verjame, da v Londonu lahko osvoji celo zlato medaljo. Foto: MMC RTV SLO
Plavalci z mislimi že povsem v Londonu


Do maja, ko bodo na evropskem prvenstvu v Debrecenu še zadnji lovili normo za olimpijski nastop, je denar zagotovljen, potem pa ...: "Trenutno naši vrhunski plavalci na leto dobijo 6000 evrov, za celotne priprave, nastanitve, prevoze, prehrano. To je premalo. Pokrovitelja je težko dobiti, če pa sredstva vzame še država. Denarja je do konca maja, potem so trenerji in plavalci prepuščeni samim sebi."

42 odstotkov manj denarja kot lani
Razumevanja za plavanje ni, trdi Pikec, saj so s Fundacije za šport v olimpijski sezoni dobili 42 odstotkov manj sredstev kot lani. Denar tako zadostuje le za udeležbo reprezentance na največjih tekmah. Zveza je že prej krčila programe. "Zadnja delitev nas je pahnila čez rob in težko se pogovarjamo o tekmovalnih ciljih na olimpijskih igrah. Osnovni cilj je, da se osem plavalcev uvrsti na igre, z enim finalom pa bi bili presrečni."

Olimpijski prvak na 100 metrov prosto Alain Bernard (48,97) se na francoskih kvalifikacijah v kraljevski disciplini s 5. mestom ni uspel prebiti v francosko ekipo. Najhitrejši je bil 19-letni Yannick Agnel s časom 48,02.


Skrita želja je štafeta
Olimpijsko normo A so za zdaj izpolnili Sara Isaković, Anja Klinar in Damir Dugonjič. Zelo blizu normi je trojica Anja Čarman, Peter Mankoč in Robi Žbogar. Skrita želja je ženska štafeta na 4 x 200 m prosto, v kateri bi bili Isakovićeva in Klinarjeva, za preostali mesti pa sta glavni kandidatki Urša Bežan in Mojca Sagmeister.

Sara spet v domovini
Olimpijska podprvakinja Sara Isaković se je ponoči vrnila v Slovenijo, kjer bo s trenerjem Miho Potočnikom poskušala najti šampionsko formo za olimpijske igre v Londonu. Letos ji gre vse po načrtih. Tik pred vrnitvijo v Slovenijo je nastopila na vseameriškem prvenstvu NCAA, kjer se je veselila nove ekipne zmage in svojega prvega posamičnega uspeha na vseameriškem študentskem prvenstvu, kar ji je vlilo veliko samozavesti.

Pekinško zlato ji je dalo dodatno željo po zlatu
24-letna Blejka priznava, da razmišlja tudi o zlati olimpijski medalji: "Po eni strani sem vesela, ker v Pekingu nisem zmagala. Vedno si želiš nekaj več in srebro mi je dalo dodatno željo po zlatu in voljo, da ostanem v tem športu in imam nekaj, o čemer lahko sanjam. Po drugi strani pa se od mene po treh letih ne pričakuje ne vem kaj, kar je dobro zame, ker bom nastopila brez dodatnih pritiskov."

Veseli se napornih treningov
Letos je Isakovićeva pridobila hitrost in podirala osebne rekorde na 100-jardskih razdaljah. "Mislim, da spet postajam kandidatinja za visoka mesta. Prvenstvo NCAA mi je dalo samozavest, ki mi je manjkala. Ko spet začutiš ta šampionski občutek, dobiš dodatno energijo in verjamem, da to zdaj lahko dobro izkoristim. Tudi trener Miha Potočnik je pripravljen delati z mano in jaz z njim. Popolnoma mu zaupam in treningov se že veselim."

Plavalci z mislimi že povsem v Londonu