Ronnie O'Sullivan - kadar je zbran in misli na snooker, potem enostavno ne pozna poraza. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan - kadar je zbran in misli na snooker, potem enostavno ne pozna poraza. Foto: EPA
Dave Harold
Dave Harold še nikoli ni premagal O'Sullivana. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan in Ali Carter
29-letni Ali Carter se je lani prebil v sam vrh najboljših igralcev na svetu. V Belfastu se je ustavil v polfinalu. Foto: EPA

Mojstri kotalečih krog in zelenih miz so s sezono začeli sicer že junija, a prvi turnir, ki šteje za jakostno lestvico, je kot ponavadi ob koncu poletja. Igralci snookerja so ta teden igrali v Belfastu, kjer so se pomerili na 4. OP-ju Severne Irske.

V velikem finalu je aktualni svetovni prvak Ronnie O'Sullivan povozil presenetljivega finalista Dava Harolda z 9:3. Prvo igro je dobil 41-letni Harold, ki je v finalu turnirjev, ki štejejo za jakostno lestvico, nastopil prvič po letu 1993, ko je dobil sploh edini svoj turnir (Asian Open). Nato je Raketa povsem prevzela dogajanje za mizo in nanizala šest zaporednih iger. Pred večernim delom finala je bilo tako že neulovljivih 6:1. O'Sullivan je nato zlahka dokončal delo in se veselil svojega 21. turnirja za jakostno lestvico (skupaj pa že 41.)

Do finala je trikrat igral odločilno igro
O'Sullivan je imel veliko dela, da se je sploh uvrstil v finale, saj je moral kar na treh od štirih dvobojih igrati odločilno igro. V 1. krogu je proti nekdanjemu svetovnemu prvaku Kenu Dohertyu zaostajal že z 2:4, a je nato s tremi zaporednimi igrami le napredoval v 2. krog. Tam je s 5:3 ugnal polfinalista lanskega svetovnega prvenstva Joea Perryja. V četrtfinalu je s 5:4 strl odpor Barryja Hawkinsa, v polfinalu pa v ponovitvi finala svetovnega prvenstva s 6:5 še Alija Carterja.

Carter ves čas vodil, a ostal brez finala
Dvoboj Carter-O'Sullivan je bil najboljši dvoboj turnirja, kjer je Carter večino časa vodil z igro prednosti, v odločilni, 11. igri je O'Sullivan že nanizal 52 točk, nato je za las zgrešil eno od rdečih krogel. Priložnost je nato dobil Carter, se tekmecu povsem približal, a je zadnjo rdečo kroglo na mizi po prej opisanem načinu pustil tik ob luknji. O'Sullivan je zgrabil priložnost in dobil poslastico turnirja.

Veteran se bo še dolgo spominjal Belfasta
Harold je na poti do finala odigral enega najboljših turnirjev v karieri. Ker ni v elitni 16-erici igralcev, je moral najprej igrati v kvalifikacijah. Na poti do finala je nato izločil dva nekdanja svetovna prvaka Graema Dotta in Johna Higginsa ter drugega z jakostne lestvice Stephena Maguira.

Vsi zmagovalci OP-ja Severne Irske:
2005 Matthew Stevens
2006 Džunhui Ding
2007 Stephen Maguire
2008 Ronnie O'Sullivan

S. J.