Matej Žagar je osvojil novih pet točk za svetovno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO
Matej Žagar je osvojil novih pet točk za svetovno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO

Že dirko pred koncem sezone si je naslov svetovnega prvaka zagotovil Američan Greg Hancock, ki je bil na sobotni dirki četrti. Žagar je na predzadnji dirki svetovnega prvenstva nastopil s posebnim povabilom prirediteljev, osvojil pa je novih pet točk za svetovno prvenstvo. Za najboljšega slovenskega spidvejista je bil nastop na Hrvaškem drugi na najvišji ravni v tej sezoni, v Italiji se je uvrstil v polfinale.

Padec v drugi vožnji
Desetkratni slovenski prvak ni začel najbolje. V prvih dveh vožnjah je osvojil le eno točko, za nameček pa se je v drugi zapletel še v padec, ki pa se je končal brez hujših poškodb. Bolje mu je šlo v tretji vožnji, ko je sicer začel s slabše zunanje pozicije, a se hitro prebil v ospredje. Na koncu je v boju za zmago moral priznati premoč Chrisu Harrisu le za nekaj centimetrov. A upe na polfinale, kamor se uvrsti najboljša osmerica dirkačev po 20 vožnjah, je zapravil v svojih zadnjih dveh vožnjah. Skupno je zbral pet točk, kar je na koncu zadoščalo za 12. mesto.

Sezona dobra, toda manjkala pika na i
"Celotno dirko me je spremljala smola. V vsaki vožnji sem bil na nepravem mestu ob nepravem času. Še takrat, ko mi je štart uspel, je Jonsson padel. Ponovljen štart pa je bil spet katastrofa. Dokler ne bom štartov popravil ... s hitrostjo nimam težav, a štarti so me izdali," je razmišljal Žagar. S sezono je sicer zelo zadovoljen, čeprav mu je zmanjkala pika na i - želeni preboj v serijo SGP za sezono 2012 prek kvalifikacij: "Sezona je bila odlična, desetič sem državni prvak, v tujini še nikoli nisem bil tako dober. Današnji nastop ne kaže letošnje forme. Pozimi pa bo treba še premisliti, kaj storiti za naslednjo sezono, predvsem glede štartov, ki jih je treba malo izpiliti za svetovno raven."

Hancock po 14 letih spet prvak
Junak dirke je bil ameriški veteran Greg Hancock. Že pred začetkom je imel veliko možnosti, da na Hrvaškem osvoji naslov prvaka, saj je imel pred prvim zasledovalcem, Poljakom Jaroslawom Hamplom, že 31 točk prednosti. Teorija se je že po rednem delu dirke v Goričanu spremenila v prakso: Američan si je z odličnimi predstavami privozil dovolj točk, da je lahko že pred polfinalnimi vožnjami slavil skupno prvo mesto v sezoni. Naslov prvaka je bil zanj drugi v karieri, a prvi po kar 14 letih.

Sezona svetovnega prvenstva v spidveju se bo končala čez 14 dni s preizkušnjo v Gorzowu na Poljskem.