Darko Jorgić bo favorit za osvojitev namiznoteniškega turnirja v Oranu. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Jorgić bo favorit za osvojitev namiznoteniškega turnirja v Oranu. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi del odprave, v kateri so bili med drugim namiznoteniški igralci z branilcem zlate medalje Darkom Jorgićem na čelu, rokometaši, vaterpolisti, telovadci, jadralci in balinarji, je na prizorišče srečno prispel že četrtek zvečer.

Ne pa tudi slovenski novinarji, ki jim alžirske oblasti še niso izdale vizumov, tako kot tudi ne medijem iz nekaterih drugih držav, med drugim zelo številčni delegaciji iz sosednjega Maroka.

Maročani so morali noč s srede na četrtek ter tudi večji del dneva preživeti v slabih razmerah na letališču, preden so jih evakuirali v sosednji Tunis. Slovenski predstavniki medijev so se zato raje vrnili z brniškega letališča domov in upajo, da jim bodo oblasti vstopna dovoljenja izdale pred nočjo na ponedeljek. Tedaj bo v Oran poletelo drugo čartersko letalo, na katerem bodo med drugim atleti in plavalci.

Na prejšnjih igrah za Slovenijo 36 medalj

Prejšnje sredozemske igre so bile v španski Tarragoni leta 2018, ko je Slovenija osvojila 36 medalj v 19 od 25 športih panog, v katerih je nastopila. Štiri so bile zlate, dve v namiznem tenisu, po eno pa v balinanju in karateju. Jorgić bo branil naslov posamično in ekipno, v moštvu bo tako kot pred štirimi letu tudi Deni Kožul, Bojana Tokića bo zamenjal Peter Hribar.

V balinarski reprezentanci ni Aleša Borčnika kot tudi ne karateistke Tjaše Ristić, ki sta bila zmagovalca pred štirimi leti. Prav tako v luči priprav na svetovno prvenstvo naslednji mesec ne bo atletov Kristjana Čeha in Tine Šutej, ki sta bila srebrna v metu diska in skoku s palico na prejšnjih igrah, ter bronaste atletinje Maruše Mišmaš Zrimšek.

Med tistimi, ki bodo branili odličja, bodo strelka Živa Dvoršak (bron), telovadke Tjaša Kysselef (srebro), Teja Belak (bron) in Lucija Hribar (bron), plavalec Peter John Stevens (bron) in judoist David Štarkel (bron).

Omenjenih 36 medalj je statistično več kot na igrah v turškem Mersinu leta 2013. Takrat jih je bilo v slovenskih rokah 35, kar 13 zlatih.

16 rokometašev, 13 vaterpolistov, 13 atletov ...

Mlada rokometna reprezentanca bo na SI štela 16 članov, 13 bo vaterpolistov v drugem ekipnem športu, prav tako 13 pa bo atletov, ki bodo najštevilčnejša posamična panoga. Po deset bo judoistov, kolesarjev in plavalcev, devet strelcev, osem bo košarkarjev v igri 3 x 3, sedem pa telovadcev.

Preostale udeležence bodo dali lokostrelstvo (6), namizni tenis (6), badminton (4), balinanje (4), jadranje (4), karate (4), tenis (4), tekvondo (3), boks (2), dviganje uteži (2), sabljanje (2) in rokoborba, grško-rimski slog (1). V številnih panogah bodo nastopile zelo močne slovenske ekipe, zato se lahko nadejamo obilne bere vrhunskih dosežkov kot že na preteklih sredozemskih igrah.
Skupaj bodo podelili 244 kompletov medalj.

Sredozemske igre, ki so v pravi poplavi velikih športnih dogodkov v zadnjem obdobju vse bolj potisnjene v ozadje, pa tudi organizacija je na neprimerljivo slabši ravni kot na večini drugih tekmovanj, bodo dvajseto izvedbo zaznamovale leta 2026 v Tarantu v Italiji.