Vasilij Žbogar je po slabem začetku odlično nadaljeval in dobil  bronasto medaljo. Foto: EPA
Vasilij Žbogar je po slabem začetku odlično nadaljeval in dobil bronasto medaljo. Foto: EPA
Žbogar tretji na evropskem prvenstvu

Pred zadnjo regato je bilo jasno, da ne more višje od tretjega mesta, vseeno pa je odlično jadral in ubranil bron. Prva naloga Žbogarja je bilo pokrivanje največjih tekmecev za bronasto medaljo, Britanca Wrighta in Rusa Kistanova, delo pa je opravil z odliko. Ves čas je bil v ospredju, na polovici regate že drugi, tudi v nadaljevanju je bil boljši le Šved Allansson, ki je tudi zmagal na regati za medalje, Žbogar pa je z drugim mestom potrdil bronasto medaljo.

Pred regato sem si želel, da je sploh ne bi bilo, saj nisem imel možnosti kaj pridobiti, lahko pa bi veliko izgubil. Ko pa je zapihalo, se mi je uspelo zbrati in uspela mi je dobra regata,” je bil po koncu zelo zadovoljen Žbogar, ki je dodal: “Vedel sem, kdo sta moja največja tekmeca in ves čas sem ju nadzoroval, oba sem imel pod nadzorom. Spet sem dokazal, da se v stresnih situacijah zelo dobro znajdem, stres znam izkoristiti v svojo korist. Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo.”

Po slabem začetku odlično nadaljevanje
A začetek prvenstva ni bil po Žbogarjevih željah, zaradi viroze je bila vsaka regata zelo naporna in razmišljal je, da bi po drugem tekmovalnem dnevu prvenstvo končal: “Zelo težko mi je bilo, a ker sem vedel, koliko ljudi stoji za mano, koliko se jih trudi zame, sem tudi jaz dal vse od sebe. Ko je viroza popustila, se je energija vrnila in vedno bolje mi je šlo. Uspel mi je preobrat in zelo sem zadovoljen, da sem vztrajal in prišel do nove medalje.”

Na zadovoljstvo organizatorjev je evropski prvak postal Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ki je zadnje dejanje končal kot četrti, njegov glavni tekmec za naslov Novozelandec Josh Junior je bil osmi.

Žbogar tretji na evropskem prvenstvu