Sinhrono plavanje je bil edini šport poleg ritmične gimnastike, ki je bil rezerviran zgolj za ženske. Foto: EPA
Sinhrono plavanje je bil edini šport poleg ritmične gimnastike, ki je bil rezerviran zgolj za ženske. Foto: EPA

V vsaki reprezentanci, ki jo sestavlja po osem umetnostnih plavalcev, bosta lahko nastopila največ dva moška, so zapisali v izjavi za javnost pri MOK-u.

Do leta 2017 je bilo umetnostno plavanje imenovano sinhrono plavanje. Na sporedu olimpijskih iger je od leta 1984. Čeprav so moški lahko nastopali na svetovnih prvenstvih od leta 2015, jim udeležba na olimpijskih igrah ni bila omogočena.

"Vključitev moških v olimpijsko umetnostno plavanje so bile včasih nemogoče sanje," je dejal Američan Bill May, prvi moški svetovni prvak na uvodnem SP-ju leta 2015 v disciplini mešanih parov.

"To dokazuje, da bi morali vsi sanjati o velikih stvareh. Moški športniki so zdržali. Zdaj lahko vsi zaradi njihove vztrajnosti ter pomoči in podpore mnogih enakovredno stojijo drug drugemu ob strani in dosegajo olimpijsko slavo," je še dodal May.

Podobnega mnenja je Italijan Giorgio Minsini, svetovni prvak v mešanih parih v letih 2017 in 2022. "Razvoj našega športa v smeri vključenosti gre hitro naprej, in ta odločitev MOK-a nam bo pomagala postati zgled za celotno olimpijsko gibanje."

"Kot glasniki enega izmed najbolj priljubljenih športov na igrah smo pripravljeni glasneje kot kdaj koli po vsem svetu deliti olimpijski moto: 'Hitreje, višje, močneje - skupaj'," je povedal Minsini.