Organizatorji bodo namesto tekmovanj v tem obdobju pripravili vaje za testiranje vsega potrebnega za nemoteno izvedbo iger. Foto: EPA
Organizatorji bodo namesto tekmovanj v tem obdobju pripravili vaje za testiranje vsega potrebnega za nemoteno izvedbo iger. Foto: EPA

Zaradi pandemije covida-19 tudi v prvem četrtletju naslednjega leta ne bo načrtovanih tekmovanj z mednarodno udeležbo na prizoriščih olimpijskih iger 2022. Kitajski organizatorji so z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in Mednarodnim paraolimpijskim komitejem (IPC) pripravili načrt za serijo testiranj, na katerih bodo preverili tekmovališča, delovanje posameznih služb, merjenje časa, kamere in drugi televizijsko opremo, pa tudi zdravstvene in varnostne načrte.

"Trenutne zdravstvene razmere so zaradi pandemije povzročile veliko potovalnih omejitev in ni pričakovati, da se bo to v naslednjih mesecih, ko so bila v Pekingu načrtovana testna tekmovanja, spremenilo. Zato smo po vzoru modela za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto tudi za zimske 2022 pripravili program, ki upošteva sprejeta olimpijska načela, sedanje razmere in tudi potrebe posameznih mednarodnih zvez," so zapisali v sporočilu Moka.

Predstavniki mednarodnih zimskih panožnih zvez so ali pa še bodo v kratkem obiskali Kitajsko, kjer bodo z organizatorji pripravili načrt, kako bi morebiti vendarle izpeljali vsaj del testnih tekmovanj brez gledalcev, zagotovo pa opravili testiranja prizorišč za potrditev vseh varnostnih in drugih zahtev za izvedbo tekmovanj na najvišji ravni.