Čez dobre štiri mesece se bodo v Pekingu in okolici začele zimske olimpijske igre, ki pa bodo kot prestavljene poletne igre v Tokiu minile v znamenju ukrepov proti pandemiji koronavirusne bolezni. Foto: Reuters
Čez dobre štiri mesece se bodo v Pekingu in okolici začele zimske olimpijske igre, ki pa bodo kot prestavljene poletne igre v Tokiu minile v znamenju ukrepov proti pandemiji koronavirusne bolezni. Foto: Reuters

MOK, ki je objavil odločitev organizatorjev iger v Pekingu, je obenem sporočil, da cepljenim športnikom ne bo treba opraviti obvezne tritedenske karantene ob prihodu na Kitajsko. Izjema je le "upravičena zdravstvena izjema", ki bi jo priložili športniki.

Zimske olimpijske igre bodo v Pekingu na sporedu med 4. in 20. februarjem, paraolimpijske pa med 4. in 13. marcem 2022.

Princip posebnih mehurčkov za vse

Med prihajajočimi zimskimi olimpijskimi igrami na Kitajskem bodo morali športniki in člani odprav upoštevati ukrepe v posebnih mehurčkih, s katerimi bodo organizatorji skušali preprečiti vdor okužb v olimpijske vasi.

Več podrobnosti o ukrepih bodo organizatorji iger v sodelovanju z MOK-om objavili prihodnji mesec v posebnih razdelkih pravil za športnike, spremljevalce, člane organizacijskega osebja in predstavnike medijev.

Popolna ločenost športnikov od prebivalstva

Geslo iger je
Geslo iger je "Skupaj za skupno prihodnost", a pri tem ne bodo mogli sodelovati, spremljati in navijati prav nobeni ljubitelji športa, ki ne živijo na Kitajskem. Foto: Reuters

Podobno je bilo že pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu, le da bodo v zimskem času na Kitajskem v igri še strožji ukrepi. Med drugim kitajski ukrepi za zdaj določajo popolno ločenost športnikov od prebivalstva in vsakodnevno testiranje tako za vse udeležence iger kot delovne sile znotraj kitajskih meja.

Gledalci na tribunah, a le prebivalci Kitajske

Medtem ko na Japonskem z izjemo določenih prefektur (kolesarske preizkušnje pod vznožjem gore Fudži) na tekmovališčih ni bilo ne tujih ne domačih gledalcev, bodo na zimskih olimpijskih igrah lahko na tribunah sedeli le tisti, ki živijo znotraj kitajskih meja, bodisi so to domačini ali tujci.

Kitajski prireditelji in MOK za zdaj preostalih drastičnih odločitev ne bodo sprejemali, saj bo veliko odvisno tudi od stopnje precepljenosti tako med športniki kot med kitajskim prebivalstvom.

Po zadnjih podatkih je bilo na Kitajskem do zdaj z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih okoli 890 milijonov od skupno okoli 1,4 milijarde prebivalcev.