Živa Dvoršak je bila blizu medalji. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak je bila blizu medalji. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančanka je v kvalifikacijskem delu s 628,5 kroga osvojila sedmo mesto, v prvi polfinalni skupini pa je zadela 39,5 kroga, kar je bil boljši izid od tretjeuvrščene tekmovalke iz druge polfinalne skupine.

Sprva nesrečno deveto mesto
Slovenska selektorica Andreja Vlah je na zadnji novinarski konferenci pred odhodom na evropsko prvenstvo dejala, da bodo njeni varovanci in varovanke za vrhunski izid na Norveškem potrebovali tudi kanček sreče. In "boginja Fortuna" je bila tokrat na strani 30-letne Dvoršakove, ki je na današnji dopoldanski kvalifikacijski tekmi s 628,5 kroga najprej zasedla nehvaležno deveto mesto v skupni razvrstitvi in za las ostala brez polfinalnega nastopa.

Dve strelki zunaj konkurence
Iz pisarne evropske strelske zveze je nato prišla novica, da sta četrtouvrščena Norvežanka Milda Marina Haugen in osmouvrščena Čehinja Lucie Brazdova nastopili zunaj konkurence, tako da njuna izida nista štela za uvrstitev v polfinale.

Zlato v Srbijo
Živa Dvoršak je tako napredovala na sedmo mesto in v izločilne boje. V prvi polfinalni skupini je nato osvojila tretje mesto, pred njo sta se uvrstili v kvalifikacijskem delu najboljša Francozinja Oceanne Muller (42,0) in Belgijka Jessie Kaps (41,5), v drugi skupini pa sta bili najboljši Norvežanka Jaenette Hegg Duestad (36,0) in Srbkinja Teodora Vukojević (35,0), medtem ko je tretjeuvrščena Španka Paula Grande zadela 27,5 kroga in tako zaostala za Dvoršakovo.

Zlato kolajno je osvojila Vukojević, ki je v velikem finalu po točkah premagala Mullerjevo s 17:11, tretja pa je bila Kaps. Nastopili sta še dve Slovenki – Ormožanka Urška Kuharič je zasedla 41. mesto, potem ko je zadela 623,5 kroga, Grosupeljčanka Klavdija Jerovšek pa s 618,6 kroga 65. mesto.

Slovenske strelke bodo v nedeljo nastopile še na ekipni tekmi z zračno puško, na lanskem EP-ju v Osijeku so v tej disciplini osvojile srebrno kolajno.