Živa Dvoršak. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak. Foto: www.alesfevzer.com

31-letna Ljubljančanka je v finalu osmih najboljših strelk iz kvalifikacijskega dela zadela 304,4 kroga.

Zlato kolajno je osvojila Danka Rikke Maeng Ibsen, srebrno Čehinja Veronika Blažičkova, bronasto pa Ukrajinka Darja Tihonova. Obe najboljši tekmovalki sta Danski in Češki priborili prvi strelski kvoti za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024, Dvoršak in Urška Kuharič pa sta za Slovenijo osvojili prvi vozovnici za evropske igre, ki bodo prihodnje leto v Krakovu, a bo strelski del tega tekmovanja najbrž potekal v Vroclavu.

Najboljša slovenska strelka ni najbolje začela finalnega nastopa. V uvodnem klečečem položaju je zadela 100,7 kroga, kar je bil najslabši izid med vsemi osmimi finalistkami, premika na lestvici zaradi dobrih nastopov njenih tekmic ni naredila niti po desetih strelih v ležečem položaju, ko je zadela 103,0 kroga. V najzahtevnejšem stoječem položaju je s 100,7 kroga pridobila eno mesto, a skupaj z Nemko Jolyn Beer prva zapustila finalno prizorišče.

"Žal se v finalu ni izteklo po mojih željah, zavedam se, da mi še nekaj malega manjka. Veliko svojih strelskih zadev sem izboljšala, naredila sem nekaj korakov naprej in verjamem, da bom v naslednjem obdobju vse še izboljšala," je povedala Živa Dvoršak, ki se je prvič uvrstila v finale evropskega prvenstva z malokalibrsko puško.

Trikratna olimpijka iz Londona 2012, Ria de Janeira 2016 in Tokia 2021 je imela v kvalifikacijah osmi dosežek. V klečečem položaju je zadela 199, v ležečem 197, v stoječem pa 193 krogov. Urška Kuharič je s 587 krogi zasedla 13. mesto. Kleče je zadela 195, leže in stoje pa po 196 krogov.

Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek bodo v soboto nastopile še na ekipni tekmi v kraljevski strelski disciplini.

Živa Dvoršak sedma na evropskem prvenstvu