Ana Gros žogo pred izvajanjem sedemmetrovke šestkrat odbije od tal, ker je to njena srečna številka. Foto: EPA
Ana Gros žogo pred izvajanjem sedemmetrovke šestkrat odbije od tal, ker je to njena srečna številka. Foto: EPA
Dare Vršič (Olimpija)
Dare Vršič je v letošnji sezoni Prve lige dosegel 20 golov, s čimer je na vrhu lestvice strelcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran Dragić je na zadnjem velikem tekmovanju EP-ja v Litvi proste mete izvajal 61,5-odstotno (16/26). Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat

Radijski novinar Nejc Jemec je slovenske športnike povprašal o trenutkih, ko izvajajo kazenske udarce, kako se na njih pripravijo in ali čutijo pristik navijčev.

Šestkrat v tla, enkrat v zrak, nato v gol
Rokometašica Ana Gros ima pri izvajanju sedemmetrovk poseben ritual: "Žogo šestkrat odbijem ob tla, potem jo vržem še v zrak, s tem se na neki način pomirim, vse odklopim in si rečem, da moram zdaj zadeti. Na ta način se skoncetriram, pogledam vratarko, poskusim videti, kje je največ prostora, ko pa sodnik zažvižga, žogo vržem."

Zaradi smole ima lahko smolo
Na rokometni žogi je veliko lepljive snovi, podobne smoli, zato ima tudi rokometašica Győrija nemalokrat težave, da ji žoga ne spolzi iz rok: "To se mi zgodi še prevečkrat. Včasih, ko jo primem, mi žoga enostavno pravilno ne 'sede' v roko. Včasih si potem živčen, ali boš pravilno vrgel. Včasih se mi žoga tako zalepi, da jo potem vržem kar v vratarko."

Zaradi pritiska včasih izbere drugi del vrat
Pri nogometu je žoga pri kazenskem strelu od vrat oddaljena 11 metrov. Član Olimpije Dare Vršič priznava, da sliši gledalce na tribunah: "Tega ne moreš odmisliti, saj pritisk obstaja, odvisen je od pomembnosti tekme in situacije v njej, od rezultata in podobno. Se mi je pa že zgodilo, da sem imel namen pred izvajanjem streljati v eno smer, potem pa sem žogo poslal na drugo stran. To pomeni, da te pritisk vrže iz tira, da nisi zdržal pritiska prvotne odločitve. Takrat je tudi večja možnost, da si neuspešen."

Tičar prisega na spontanost
Plošček je v hokeju na ledu pri izvajanju kazenskega strela položen na sredino igrišča, nato hokejist z njim zadrsa pred vratarja. Tudi Rok Tičar se zaveda vpliva gledalcev: "Poskusiš preslišati gledalce, pred seboj imaš plošček in ga skušaš spraviti v mrežo." Član Krefelda pri kazenskih strelih prisega na spontanost: "Najslabše je, če se odločim že pred samo izvedbo kazenskega strela. To se kasneje največkrat ponesreči. Treba je gledati vratarja, kako stoji, kaj dela in nato izvresti finto, s katero ga premagaš."

Risi te dni lovijo pot med elito
Član udarne prve peterke slovenske hokejske reprezentance, ki si bo v prihodnjih dneh spet skušala zagotoviti vrnitev v elitni razred hokeja, razmišlja, zakaj ima vratar več možnosti, da ploščku prepreči pot v mrežo: "Igralec ima plošček v posesti in se mora odločiti, kaj bo z njim naredil. Vratar pa čaka, te spremlja, se giblje s teboj. Ampak tudi za vratarja najbrž ni povsem enostavno."

Dragić si v glavi ponavlja občutek
V košarki igralec ob mirujoči igri seveda nima cilja premagati vratarja, ampak zadeti prosti met. Zoran Dragić si pred ključnim trenutkom pomaga s pomočjo koncentracije: "Delam s psihologom, ki mi naroči, da si moram ponavljati občutek, kako zadenem prosti met. To nekajkrat ponovim v mislih." Član Krke je še razkril svojo razlago, zakaj višji igralci slabše izvajajo to prvino: "Mogoče ravno zato, ker so višji. Mogoče zato, ker imajo večje roke."