Foto:
Foto:
Gorazd Škof
Uroš Zorman je izenačil na 17:17.
Miro Požun

Večkratni slovenski prvaki so ponovili zgodbo z lanske Lige prvakov, ko so prav tako imeli ogromno težav v osmini finala in v zadnjih sekundah povratne tekme izločili Ademar Leon. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi letos, ko sta pomembno vlogo odigrala vratarja Gorazd Škof in Gregor Lorger.

Uvodne minute so pripadle evropskim prvakom, ki so dosegli prva zadetka na tekmi. Gostitelji so jih ujeli na 4:4. Sledila je serija treh celjskih golov, za kar je bil zaslužen predvsem Gorazd Škof, ki je branil res bleščeče.

Krizne minute
Sledile so črne minute igralcev v rumeno-zeleni opravi. Groba madžarska obramba je odrezala organizacijo celjskega napada. Gostitelji so tako v petih minutah naredili delni izid 4:0 in v 20. minuti povedli prvič na tekmi za 8:7. Podobno kot na prvi tekmi sta tudi tokrat obe ekipi v napadu igrali zelo slabo, kar je bila posledica izjemnih obramb na obeh straneh.

Gostitelji so po zadetku robustnega Mezeija v 27. minuti prvič povedli z dvema zadetkoma razlike. Po nepotrebni izključitvi Škofa (brcnil je žogo) pa so minuto kasneje s sedmih metrov zadeli za izid polčasa 12:9.

Izenačenje v 46. minuti
Celjani so drugi polčas začeli z dvema igralcema več in znižali na 12:10. Sergej Rutenka je svoj prvi zadetek iz igre zadel šele v 35. minuti, ko je znižal na 13:11. Celjani so tekmece ujeli v 46. minuti, ko je Uroš Zorman najprej izenačil na 17:17, minuto kasneje pa še na 18:18.

Evropski prvaki so po dolgem času prešli v vodstvo v 52. minuti. Najprej je vratar Škof ubranil sedemmetrovko, na nasprotni strani pa je z istega položaja zadel Edvard Kokšarov za 20:19. Rutenka je že v 54. minuti postavil izid tekme (21:20), v zadnjih minutah pa sta na obeh straneh blestela vratarja. Kokšarov je bil 1:32 pred koncem tekme izključen, a je trdna celjska obramba na čeu z izrednim Škofom zdržala.

Žreb parov četrtfinala bo v torek na Dunaju.

Miro Požun, trener Celja PL: "Ob izključitvi Kokšarova sem že pomislil, da bomo tekmo izgubili. Toda domačini, ki so igrali pod podobnim pritiskom kot mi v Celju, niso zdržali, saj so se jim v ključnih trenutkih zatresle roke. Dvorana Zlatorog bo tako živela tudi spomladi, saj bi bilo žalostno, če ne bi, ker imamo tako dvorano, ekipo in navijače, kot jih ni nikjer na svetu. Odličen je bil Gorazd Škof, velja pa pohvaliti vse igralce za igro v obrambi."
Gorazd Škof, vratar Celja PL: "Madžari so naredili kar nekaj grdih prekrškov, toda to zdaj ni pomembno, saj smo tudi s pomočjo sreče mi zmagali. Zame je bila to težka tekma, mogoče celo najtežja v življenju, a hkrati tudi med najlepšimi. Biti med osem je zame in za ekipo velik uspeh, cilji so ustvarjeni, zato lahko neobremenjeno startamo v prvo četrtfinalno tekmo."

Pick Szeged - CELJE     20:21 (12:9)   
                                       
Bendo       4 (1)   Kokšarov    5 (4)  
Laluska     4       Rutenka     5 (2)  
Vadkerti    3       Mlakar      4      
Andjelkovič 2 (1)   Zorman      3      
Kotorman    2       Brumen      2      
Szabo       2 (2)   Natek       2      
Berta       1                          
Ilyes       1                          
Mezei       1                          
                                       
Sedemmetrovke: 4/8     6/7             
Izključitve:   12 min  18 min          
RK: Laluska 60.
Osmina finala, povratne tekme    *  
Pick Szeged - CELJE 20:21 (12:9)  23:23
                                       
Čehovski medvedi - LEMGO   23:22  32:45
                                       
FLENSBURG - Sävehof (ŠVE)  31:26  30:34
                                       
CIUDAD REAL - Gudme        34:31  45:29
                                       
Portland SA - BARCELONA    24:30  22:28
                                       
FOTEX - Zaporožje          39:29  28:29
                                       
KIEL - Tatran Prešov       41:25  38:32
                                       
MONTPELLIER - Kolding      36:25  29:38
         * - izidi prvih tekem