Foto:
Foto:
Tudi Sergej Rutenka je bil popolnoma nemočen.
Obramba Celjanov je bila kot švicarski sir.

Slovenski prvaki so bili nemočni kot že dolgo ne. Slaba obramba 5-1 in popolna nemoč v napadu sta botrovala drugemu najvišjemu porazu pivovarjev v evropskih tekmovanjih.

Pri domačih znova ni bilo v postavi Slovenca Uroša Zormana, ki je očitno padel v nemilost domačega trenerja Manuela Cadenasa. Varovanci slednjega so v osmi minuti tekme vodili s 3:2, pri čemer je za Celjane oba zadetka dosegel Edvard Kokšarov, ki je kljub zlomljenemu prstu na nogi stisnil zobe. Že v 10. minuti je celjski strateg Miro Požun pri izidu 4:2 vzel minuto odmora, saj je krožni napadalec domačih Manuel Colon prelahko dosegal zadetke. A odmor je očitno bolj koristil gostiteljem, ki so v 15. minuti povedli z 8:2, od tega so kar štiri zadetke dosegli s črte.

Na drugi strani pivovarjem v napadu ni steklo. Ob agresivni obrambi domačih je izgubljeno deloval predvsem organizator igre Sergej Rutenka. V 20. minuti so gostje prepolovili zaostanek (10:7), toda že minuto kasneje je bilo znova 12:7. Ko so se Celjani približali na 13:10 je kazalo, da bodo do polčasa ujeli domače, a zgodilo se je nasprotno. Španci so dosegli štiri zadetke zapored in v 29. minuti povedli kar s 17:10. Obramba pivovarjev 5-1 je bila kot švicarski sir, ki so jo domači prebijali z igro na krožnega napadalca, v napadu pa gostje niso našli poti mimo visoke obrambe 6-0.

Po odmoru se je kalvarija Celjanov nadaljevala. Domači so takoj zadeli dvakrat zapored in povedli z osmimi zadetki prednosti (19:11), le malo kasneje pa je bilo že 22:13. Kokšarov je v 40. minuti znižal na 24:17 in vlil upanje pred zadnjo tretjino tekme. Toda Španci niso popuščali. Še naprej so brez težav zadevali, pivovarji pa so delovali kot razbita vojska. Da bi bila nemoč slovenskih prvakov še večja, si je Jure Natek poškodoval koleno, Marko Oštir pa je po tretji izključitvi prejel še rdeči karton. V 50. minuti je semafor kazal 30:19, kar je bila najvišja prednost domačih dotakrat. Celjanom, ki so podlegli pritisku tekme, pa nato niti v finišu ni uspelo znižati zaostanka. Razigrani Španci so si prav v zadnjih sekundah tekme priigrali najvišjo prednost.

Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "V obrambi nismo odigrali tako, kot bi morali, povsem pa so nas ustavili tudi v napadu. Žal se je zgodilo tisto, česar smo se pred tekmo najbolj bali, da bomo padli v njihov mlin. Za nameček so se pojavile še poškodbe Rutenke in Natka, naša kratka klop pa nam novih možnosti ni ponujala."

Manuel Montanes Cadena, trener Ademar Leona: "Presenečen sem. Tako visoke zmage zagotovo nisem pričakoval. Odigrali smo vrhunsko, svojo priložnost pa so dobro izkoristili tudi mladi rokometaši. V Celju nas vseeno čaka težka tekma, saj znajo Celjani odigrati veliko bolje kot danes."

Jorge Martinez, vratar Ademar Leona: "Nismo pričakovali tako visoke zmage. Toda to ni še konec, saj nas čaka še povratno srečanje. V Celje seveda odhajamo optimistični in po novo zmago."

                                       
 ADEMAR LEON - CELJE PIVOVARNA LAŠKO   
                                       
             38:25 (17:11)             
                                       
Raul         9     Kokšarov       7    
Colon        7     Vugrinec       7 (2)
Juanin       5     Brumen         2    
Roberto      4 (2) Kozlina        2    
Metličić     3     Milosavljevič  2    
Vatne        3     Rutenka        2    
Prendes      2     Gorenšek       1    
Perales      2     Štruc          1    
Kjelling     2 (1) Natek          1    
Krivošljikov 1                         
Sedemmetrovke: 3 (3); 3 (2)            
  Izključitve: 6 min; 14 min           
RK: Oštir 46./Celje Pivovarna Laško    
Povratna tekma bo 21. decembra v Celju.
Ostali izidi:
WINTERTHUR - ZAGREB      32:29 (19:15) 
FLENSBURG - KOLDING      34:29 (16:13) 
CIUDAD REAL - CHAMBERY   36:28 (19:12) 
BARCELONA - FOTEX        33:29 (18:15) 

Nedelja:
PRULE 67 - LEMGO ob 17.00
SKJERN - MAGDEBURG
PICK SZEGED - MONTPELLIER