Foto:
Foto:
Prizor slavja po uvrstitvi v finale
Celjani (na sliki Kokšarov in Oštir) so na povratni tekmi pokazali trdo igro v obrambi.
Talant Dušebajev (Ciudad Real) je na povratni tekmi zadel štirikrat v polno.

Celjskega prekletstva in frustracij polfinala, ki je bil petkrat končna postaja, je konec. Tudi v drugo, tokrat s 34:32, je padla najdražja evropska ekipa. V šestem poskusu končno finale, v katerem bo njihov nasprotnik nemški Flensburg, ki je imel kljub visoki prednosti s prve tekme velike težave z Magdeburgom. Prva finalna tekma bo 17. ali 18., povratna pa 24. ali 25. aprila. Kje bo prvo srečanje, bo znano v torek, ko bo na Dunaju opravljen žreb.

Izenačen prvi polčas
Celjska dvorana je bila že nekaj dni pred srečanjem razprodana, navijači pa so tako kot ponavadi pripravili peklensko vzdušje. Na črnem trgu je bilo za vstopnico treba odšteti tudi 200 evrov. V prvem polčasu sta moštvi po pričakovanjih pokazali trdo igro v obrambi, v napadu pa rokometaši na obeh straneh niso preveč tvegali. Domača ekipa se je po pričakovanju odločila za obrambo 5-1, medtem ko jo je njihov tekmec v primerjavi s prvo tekmo spremenil in večji del tekme odigral s postavitvijo 6-0.

Španci so hitro povedli s 3:1, a so jih slovenski prvaki z goli Sergeja Rutenke in Renata Vugrinca v sedmi minuti ujeli (3:3). V nadaljevanju se ni uspelo nobenemu klubu odlepiti, Celje pa je po dolgem času v zadnji minuti z golom Uroša Zormana celo povedlo (16:15). Končni izid polčasa (16:16) je postavil Egipčan Husseine Zaky s sedemmetrovke po izteku igralnega časa.

V prvem delu je bil izid kar desetkrat izenačen, nobenemu od moštev pa si ni uspelo priigrati več kot dva gola prednosti. Pri gostih se je videlo, da so se veliko bolje pripravili na slovenskega tekmeca, predvsem pri strelih na gol, saj je bil eden od junakov prvega dvoboja Dejan Perič velikokrat nemočen in je zbral zanj skromnih sedem obramb, skupno na tekmi pa dvanajst.

Vugrinec, Rutenka in Kokšarov rešetali mrežo
Takoj na začetku drugega dela so slovenski prvaki povedli za dva. Španske grožnje je miril razpoloženi Edvard Kokšarov, ki je zadel štirikrat v 8 minutah. V 40. je na semaforju pisalo 22:19. Ciudad se je z zadetkom Zakyja (7-metrovke 9:9) približal na 25:24, takrat pa sta začela zadevati Vugrinec in Rutenka.

V izmeničnem obstreljevanju španskih vrat sta v 51. minuti popeljala svoje moštvo do izida 28:24. Prvič na srečanju je bila razlika + 4. Španska klop je nemudoma reagirala in zahtevala minuto odmora, toda spremembe ni bilo. Celjski rokometaši so nadaljevali izjemno predstavo - v obdobju od 55. do 56. minute so z igralcem manj dosegli dva gola - z golom Kokšarova v 58. minuti pa si priigrali neulovljivo prednost petih zadetkov (34:29).

Do konca se Ciudad ni približal na manj kot tri zadetke zaostanka. Slavje, kot ga že dolgo ni bilo. Šampanjec in pivo. Celje je bilo vsaj za trenutek najsrečnejši kotiček na svetu.

Izjave po tekmi:
Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "Zmago in uvrstitev v finale podarjamo Slovencem, Celjanom in vsem našim navijačem, seveda pa je to tudi zmaga za dušo. Če ne bi bilo takšne želje, ne bi uspeli. Dolgo se je dvomilo v igralce in trenerje, toda smo izreden kolektiv in ta naša homogenost je odločila. Za nami je najtežji teden v mojem življenju, odgovornost je bila velika. Nasproti je stala druga najboljša ekipa v Evropi. V finalu bo zelo težko, vendar imamo voljo, znanje pa tudi."

Edvard Kokšarov: "V nobenem trenutku nisem podvomil, da nam ne bi uspel preboj v finale. Zanj so zaslužni vsi rokometaši, navijači, vodstvo, Slovenija."

Žikica Milosavljevič: "Po tako velikem uspehu je zelo težko strniti svoje misli, eno pa je zanesljivo - vse to nas navdaja z velikim veseljem in zadovoljstvom. Še enkrat smo dokazali, da smo ekipa, ki diha z enimi pljuči. Imamo izjemne posameznike, toda zmagovalca je odločila naša kolektivna igra. Zmago darujemo Celju, Sloveniji in vsem prijateljem rokometa."

CELJE PIV. LAŠKO - Ciudad Real 34:32 (16:16)
Prva tekma 36:35.

Magdeburg - FLENSBURG 36:26 (19:13)
Prva tekma: 20:30.
Flensburg se je uvrstil v finale zaradi več doseženih golov na gostovanju. Odločilni gol je 16 sekund pred koncem dosegel Jepesen. Celjani so se s Flensburgom to sezono srečali v predtekmovanju. V Nemčiji je bil izid 29:29, pod Golovcem pa so z 29:28 slavili Celjani.

CELJE PIV. LAŠKO - CIUDAD REAL 34:32 (16:16)
                                       
Vugrinec   9 (3)  Zaky        11 (9)   
Rutenka    8      Trives       6       
Kokšarov   7      Dušebajev    4       
Brumen     4      Urios        3       
Zorman     3      Kallman      2       
Oštir      2      Entrerrios   2       
Kozlina    1      Prieto       1       
                  Ortega       1       
                  Stefansson   1       
                  Joulin       1       
                                       
Sedemmetrovke: 3/3       9/10          
  Izključitve: 6 min     6 min