Sergeja Stefanišin je najbolj izkušena v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sergeja Stefanišin je najbolj izkušena v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grit Jurack
Sijajna Grit Jurack v sredo ne bo igrala za Nemke. Foto: EPA
Rokometašice kvalifikacije začenjajo v Nemčiji
Pred rokometašicami kvalifikacije za EP

V soboto na Kodeljevo prihaja Belorusija. Slovenske rokometašice načrtujejo dve točki. Na prvem dvoboju so Nemke absolutne favoritinje. Manjkali bosta Nadine Krause, najboljša igralka po izboru Mednarodne rokometne zveze v letu 2006, in Grit Jurack, najboljša strelka minule sezone v Ligi prvakinj. Belorusinje so bile za slovenske rokometašice usodne v lanskih kvalifikacijah za letošnje decembrsko svetovno prvenstvo na Kitajskem.

Na seznamu selektorja Ivice Rimanića so: Sergeja Stefanišin, Maja Zrnec, Tamara Mavsar, Alja Jankovič, Ana Gros, Alja Koren (vse Krim Mercator), Branka Zec, Maja Šon, Vesna Puš, Neli Irman, Anja Argenti, Špela Okleščen (vse Olimpija), Tjaša Pikl (Zagorje GEN-I), Nuša Skutnik, Tanja Čigoja (obe Krka), Laura Gerič (Celjske mesnine), Maja Breznik (Sola), Barbara Varlec (Zaječar) in Katja Čerenjak (Celeia Žalec).

Šonova bo okrevala do sobote
Pod velikim vprašajem je nastop Maje Šon, ki je v nedeljo opravila lažji operativni poseg, tako da v Nemčiji najbrž ne bo nastopila, v soboto v Ljubljani pa zagotovo bo. Večje probleme je v izbrani vrsti čutiti zaradi razmer v najboljših slovenskih ekipah, tako Krim Mercator kot Olimpija imata namreč finančne težave.

"To vsekakor vpliva na igralke, a hkrati sem izjemno vesel, da so klubske probleme potisnile v ozadje in se povsem posvetile delu v reprezentanci," je dejal Ivica Rimanić, ki je selektorski položaj prevzel pred letošnjimi sredozemskimi igrami v Pescari, kjer je Slovenija osvojila skromno sedmo mesto.

V Wetzlar ne gredo na turističen izlet
"V Nemčijo ne gremo na turističen izlet, temveč po zmago. Nemke imajo določene kadrovske težave, a njihova prednost je, da imajo v primerjavi z nami večji izbor kakovostnih igralk. Njihova igra je navidez nekoliko neorganizirana, saj se hitro odločajo za strele, po individualni plati pa so zelo močne. Bolj pomembna bo sobotna tekma proti Belorusiji. To bo nekakšen zrelostni izpit za moje izbranke, čeprav sem prepričan, da bo odločitev o nastopu na evropskem prvenstvu padla šele spomladi, po gostujoči tekmi v Belorusiji. V minulem obdobju smo uvedli nekatere novosti v naši igri, tu predvsem mislim na obrambi 3-2-1 in 5-1, nekaj novosti je tudi v našem napadu," je še dodal Rimanić.

"Vzdušje v ekipi je odlično, igralke smo komaj čakale na reprezentančno akcijo. Vse igralke smo klubske težave postavile na stranski tir. Proti Nemkam bomo skušale prikazati čim boljšo predstavo, bolj pomembna bo tekma proti Belorusinjam, ki so nas izločile v lanskih kvalifikacijah za SP," je povedala vratarka Sergeja Stefanišin, s 35 leti najstarejša igralka v slovenski reprezentanci.

Rokometašice kvalifikacije začenjajo v Nemčiji
Pred rokometašicami kvalifikacije za EP