Sebastian Skube je Luksemburžanom zabil dva gola. Foto: Aleš Fevžer
Sebastian Skube je Luksemburžanom zabil dva gola. Foto: Aleš Fevžer
Uroš Zorman
Kapetan Uroš Zorman se zaveda, da bi neuspeh v predkvalifikacijah prinesel (korenite) spremembe v reprezentanco. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denič
Pred selektorjem Borisom Deničem in sodelavci so naporni dnevi. Foto: Aleš Fevžer
Rutinska zmaga slovenskih rokometašev v Velenju

"Mogoče je v redu, da smo v teh 15, 20 minutah dobili majhno zaušnico, da se zavemo še enkrat, da če nismo 100-odstotni, nam lahko dela težave tudi Luksemburg," je o slabem začetku tekme, v kateri so gostje povedli celo s 5:2, razmišljal Sebastian Skube.

Sebastian Skube: Želimo oprati svoje ime
Organizator igre slovenske reprezentance priznava, da so se po zmagi za 20 golov v Luksemburgu težko skoncentrirali za še en obračun z istim nasprotnikom, a - gledano pod črto - štejeta le dve točki. Misli pa so že pri četrtkovem obračunu s Švicarji: "Švicarji so že izpadli iz igre za prvo mesto, tako da nam bo mogoče malo lažje v Švici. Smo najkakovostnejša ekipa v skupini, in to moramo dokazati tudi na igrišču. Nismo se uvrstili na evropsko prvenstvo, kar je bila velika zaušnica za nas. Želimo oprati svoje ime, zato je zdaj treba pokazati pravi obraz in postaviti stvari na svoje mesto."

Takšne tekme je najtežje igrati
Kapetan Uroš Zorman, ki se vrača po poškodbi, je bil zadovoljen s prikazanim: "Nasprotnik ni bil takšen, da bi se pogovarjali o kakšni formi, ne samo mene, ampak celotne ekipe. Fantje so kakovostno premoč dokazali že v Luksemburgu, zato je takšne tekme najtežje igrati. Na začetku smo imeli nekaj težav, a na koncu smo zmagali suvereno. Odigrali smo korektno. Najpomembnejša je zmaga, brez poškodb."

Zorman: Vse, razen zmage, pelje v pogubo
O odločilnih obračunih s Švico in Ukrajino je Zorman povedal: "Videli bomo, mrtvi se štejejo na koncu. Smo kakovostnejša ekipa od obeh naslednjih reprezentanc. Vse, razen zmage, pelje v pogubo. Bili smo na dnu, a še kakšen poraz oziroma izguba točke bi pomenil začetek konca."

Denič: Švicarji so neobremenjeni
Tudi selektor Boris Denič je prepričan, da je Slovenija kakovostnejša tako od Švice kot tudi od Ukrajine. Čeprav so Švicarji že odpisani, pa ne pričakuje lahkega dela: "Zakaj le? Zdaj so oni popolnoma razbremenjeni. Vsak, ki igra, pa hoče zmagati. Zagotovo bomo morali odigrati dobro obrambo in iz te obrambe zabiti čim več lahkih golov, kar lahko, saj imamo take igralce, ki so v tranziciji zelo hitri. Najpomembneje je, da imamo še zmeraj vse v svojih rokah. Od obeh reprezentanc smo boljši, kakovostnejši v čisto vsakem elementu, ne za deset (golov), ampak smo. In na nas je, da to odigramo in dokažemo."

Reprezentanca je premlada, da ne bi bila "lačna"
Denič je po porazu z Ukrajino opozarjal na premajhno "lakoto" po uspehih. Se je položaj zdaj izboljšal? "V športu ni uspehov nikoli dosti. V športu si prizadevaš, da na vsaki tekmi zmagaš. Meni ni nikoli dovolj zmag. Jaz bi zmagal vsakič proti vsakomur. Mislim, da je ta reprezentanca premlada, da ne bi bila lačna."

Slovenci pred tednom resnice
Pred rokometno reprezentanco je torej teden resnice. Z zmagama nad Švico in Ukrajino bi se varovanci Borisa Deniča zanesljivo uvrstili v dodatne junijske kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2015 v Katarju. Slovenci si lahko v četrtek (20.00) v Schaffhausnu "privoščijo" tudi remi proti Švici, a potem morajo v nedeljo v Velenju (18.00) Ukrajino premagati vsaj za štiri gole, pri čemer pa Ukrajinci ne smejo doseči več kot 28 golov, saj se je prva tekma v Zaporožju končala s slovenskim porazom z 28:32. Seveda pa bi bilo ob porazu v Švici sanj o Katarju konec že pred velenjskim obračunom, saj ni realno, da bi Luksemburg lahko presenetil Ukrajino v gosteh.

Rutinska zmaga slovenskih rokometašev v Velenju