Zoran Jovičić se zaveda, da je naslov vedno težje braniti kot osvojiti. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Jovičić se zaveda, da je naslov vedno težje braniti kot osvojiti. Foto: www.alesfevzer.com

"Vedno je težje braniti kot osvojiti," je na današnji tiskovni konferenci v prostorih Bankariuma na Čopovi ulici v uvodu dejal trener Velenja Zoran Jovičić. "V minuli sezoni nismo obetavno začeli lige NLB, na koncu pa smo naredili podvig in osvojili prvenstvo, kar je le malokdo pričakoval. V primerjavi s preteklo sezono so odšli trije dolgoletni nosilci igre, prišli so novi obrazi, ki se še morajo uigrati in privaditi na nov sistem igre," je povedal primorski strateg na klopi zasedbe iz Šaleške doline.

Vsaka tekma je pomembna, tudi "mali" klubi lahko presenetijo
"Naši cilji ostajajo nespremenjeni. V zadnjih treh sezonah smo se vselej borili za vrh in se bomo tudi v novi. Sezona bo dolga, naporna in izenačena, poleg ekip iz Celja, Velenja in Trebnjega se bo za naslov prvaka boril tudi močno okrepljeni Slovan. Izjemno pomembne bodo tudi druge tekme, v Sloveniji je nekaj krajev, kjer je zelo težko osvojiti točko ali dve," napoveduje novi trener Trebanjcev Radoslav Stojanovik.

Njegov predhodnik Uroš Zorman je po koncu pretekle sezone zapustil Dolenjsko in se vrnil v matični klub s Kodeljevega, ki bo letos napadal najvišja mesta.

"Zaradi reprezentančnih obveznosti nisem bil veliko časa s svojimi varovanci, a verjamem, da bomo med sezono postavili kamenčke na pravo mesto in se borili za sam vrh. Delali in trudili se bomo po svojih najboljših močeh," je bil bolj redkobeseden Zorman, ki je vlogo papirnatega favorita pripisal branilcu naslova iz Velenja.

Celjani gredo v novo sezono s portugalskim trenerjem Paulom Pereiro. Foto: RK Celje
Celjani gredo v novo sezono s portugalskim trenerjem Paulom Pereiro. Foto: RK Celje

Celje v sezono v spremenjeni podobi in s portugalskim trenerjem
Celjani v pretekli sezoni niso bili zmožni držati stika z Velenjčani in Trebanjci, na koncu so zasedli tretje mesto. 26-kratni državni prvaki iz Celja tudi pred novo sezono ne spadajo med glavne favorite za prvo mesto. Doživeli so številne spremembe, nov je tudi trener, Portugalec Paulo Pereira:

"V tej sezoni nismo na prvi štartni črti, tako da lahko obljubim le boj do zadnjega diha. Upam, da se bo tovrstni pristop obrestoval, a povsem jasno je, da so nekatere ekipe pred nami." Ekipa je z izjemo Žige Mlakarja zelo mlada, saj je njena povprečna starost 22 let in pol.

Kaj pa preostali?
Po koncu pretekle sezone so se od elitne druščine poslovili Škofljica, Ljubljana in Dobova, vanjo pa se je iz 1. B lige vrnil Misteral Krško.

Za sredino lestvice so kandidati Krka, Jeruzalem Ormož, Slovenj Gradec, Riko Ribnica, Koper in Sviš Cugelj Okna Ivančna Gorica, najbolj krčevit boj za obstanek v elitni ligi pa se obeta ekipama iz Škofje Loke in Krškega.

Drugačen sistem in tudi finale na dve zmagi
V prvem delu bo ducat klubov nastopilo po dvokrožnem sistemu. Po koncu prvega dela tekmovanja bo najboljša osmerica nadaljevala boje za naslov prvaka. Ti bodo potekali v dveh skupinah s po štirimi ekipami. V prvo bodo uvrščene prvo-, četrto-, peto- in osmouvrščena moštva prvega dela tekmovanja, v drugo pa preostale.

Po dve najboljši ekipi bosta napredovali v polfinale, preostale se bodo pomerile za razvrstitev od petega do osmega mesta. Nov državni prvak bo postala ekipa, ki bo v finalnem nizu prva dosegla dve zmagi. Prvi obračun bo na sporedu 31. maja, drugi 4., morebitni tretji pa 7. junija.
Zadnjeuvrščena četverica prvega dela Lige NLB se bo medtem borila za obstanek.

Ekipa z najskromnejšim izkupičkom po dodatnih šestih tekmah bo neposredno izpadla v nižji rang tekmovanja, medtem ko predzadnjo čakata dodatni tekmi kvalifikacij za mesto med elito proti drugouvrščenemu moštvu 1. B lige.

Pokalni zaključni turnir je predviden 4. in 5. aprila.

Rokometaši Gorenja favoriti za naslov, a tekmeci so zelo nevarni

LIGA NLB, 1. krog, sreda ob 18.30:
SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA – TRIMO TREBNJE

Petek ob 19.00:
SLOVENJ GRADEC – LL GROSIST SLOVAN

Sobota ob 18.00:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO – JERUZALEM ORMOŽ
URBANSCAPE LOKA – GORENJE VELENJE

Ob 19.00:
KOPER – MISTERAL KRŠKO
KRKA – RIKO RIBNICA