Bo oslabljeni in pomlajeni slovenski reprezentanci uspel veliki met? Foto: MMC RTV SLO
Bo oslabljeni in pomlajeni slovenski reprezentanci uspel veliki met? Foto: MMC RTV SLO
Srbija
Tudi gostiteljica Srbija bo napadala olimpijske kvalifikacije. Eden njenih največjih adutov je stari znanec s slovenskih rokometnih igrišč Momir Ilić, ki zdaj igra za Kiel. Foto: EPA

Na olimpijskih igrah bo nastopilo le 12 reprezentanc. Do zdaj so se v London že uvrstile štiri: gostiteljica Velika Britanija, svetovna prvakinja Francija, panameriška prvakinja Argentina in azijska prvakinja Južna Koreja. Eno mesto bo zasedel še afriški prvak, ki bo znan 21. januarja, tako da prostih ostaja še sedem vozovnic.

Evropski naslov ali poraz v finalu s Francozi bi "rešil vse"
Izmed teh sedmih vozovnic bo ena pripadla evropskemu prvaku, kar pomeni, da bi se Slovenija z zlato medaljo v Beogradu že uvrstila na olimpijski turnir. Slovenci bi neposredno potovali v London, tudi če bi v finalu izgubili s Francozi, ki so si nastop kot svetovni prvaki že zagotovili. Preostalih šest udeležencev pa bodo dali trije kvalifkacijski turnirji, ki bodo med 6. in 8. aprilom 2012 potekali v Herningu na Danskem, v Madridu in v Göteborgu.

Slovenci za dve mesti z Nemci, Poljaki, Srbi, Rusi, Čehi ....
Nastope na teh kvalifikacijskih turnirjih si je zagotovila že šesterica, ki se je na lanskem svetovnem prvenstvu na Švedskem uvrstila od drugega do sedmega mesta. To so po vrsti Danska, Španija, Švedska, Hrvaška, Islandja in Madžarska. Za preostali dve kvalifikacijski mesti, ki pripadata Evropi, se bodo tako potegovale Slovenija, Srbija, Poljska, Slovaška, Nemčija, Češka, Makedonija, Rusija in Norveška. Če se torej Slovenci želijo uvrstiti v kvalifikacije za olimpijske igre, lahko izmed naštetih reprezentanc predse "spustijo" le eno oziroma dve, če bi katere izmed njih postale evropske prvakinje.

KVALIFIKACIJSKI TURNIRJI ZA OLIMPIJSKE IGRE

Herning (Danska), 6.-8. aprila:
Danska, Madžarska, evropski predstavnik, afriški predstavnik

Madrid (Španija), 6.-8. aprila:
Španija, Islandija, Brazilija, evropski predstavnik

Göteborg (Švedska), 6.-8. aprila:
Švedska, Hrvaška, Japonska, Čile.

Na olimpijske igre se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.