Uroš Zorman je bil član reprezentance, ki je leta 2004 osvojila srebro na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Uroš Zorman je bil član reprezentance, ki je leta 2004 osvojila srebro na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Uroš Zorman
Prodori so eden od njegovih zaščitnih znakov. Foto: Reuters
Uroš Zorman
Zormana in soigralce v Srbiji nedvomno čaka težko delo, saj evropsko prvenstvo velja za najbolj izenačeno rokometno tekmovanje. Foto: MMC RTV SLO
Rokometaši v Zrečah pridno trenirajo

31-letni Ljubljančan je v reprezentanci skupaj z Luko Žvižejem rekorder po številu nastopov - do zdaj jih je zbral 155 (392 golov). "Res je, da kar nekaj reprezentantov še ni bilo na velikem članskem tekmovanju. A jaz pravim, mladost je norost in mogoče tudi prednost za nas. Naloga nas starejših pa je, da poskrbimo za stabilnost v ekipi. Čakajo nas trije tedni težkih priprav. Ne samo fizično, ampak psihično, ker bo treba tudi te mlade fante pripraviti," se je na prihajajoče trdo delo ozrl Zorman.

Cilj so olimpijske kvalifikacije
V preteklosti se je reprezentanco na prvenstvo pospremilo z visokoletečimi cilji, nato pa se je slovenska zgodba končala daleč od najvišjih mest. So tokrat glede na pomlajeno zasedbo in nekatere težave s poškodbami skromnejše napovedi realnejše? "Hvala bogu, da začnemo tako razmišljati, vključno z vami, novinarji. Včasih se je rokometaše vedno povezovalo z medaljami, pa vsi vemo, kako se je potem razpletlo. Ne glede na to, smo si mi zadali za cilj uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre v Londonu. Poskušali bomo to izpolniti. Če bomo dali vse od sebe, si tudi v primeru neuspeha nimamo kaj očitati. Upajmo na najboljše," razmišlja Zorman.

Odločilna že prva tekma
A za začetek si bo treba najprej izboriti vsaj tretje mesto v skupini D, kjer Slovence čakajo Norvežani, Hrvati in Islandci: "Nobena tekma ne bo lahka. Prva tekma z Norvežani bo pomembna, saj so na papirju najlažji nasprotnik in z morebitno zmago bi že marsikaj rešili. Proti Hrvaški je zaradi posebnega medsosedskega naboja vedno tesno. Islandija bo verjetno brez Olafurja Stefanssona, ki je pol reprezentance, tako da tudi oni nimajo neke zelo izkušene reprezentance. Zagotovo pa lahko z vsakim igramo enakovredno."

Konflikti so v mejah normale
S soigralci v reprezentanci bo preživel mesec dni. Lahko pride do zasičenosti enega z drugim? "Vzdušje je za zdaj pravo. Brata Žvižej in Škof so zadolženi predvsem za razvedrilo. Tako kot v družinah pride do konfliktov, tudi mi nismo imuni nanje, a vse je v mejah normale," zatrjuje Zorman in dodaja, da je njegova družina že navajena na to, da ga ob koncu leta ni doma: "Le za božič in silvestrovo sem z njimi. 12 let je že tako, in to je treba sprejeti. Takšen je pač naš kruh."

Buntića ne želi provocirati
S hrvaškim reprezentantom Denisom Buntićem sta soigralca v Kielcah. So padle kakšne provokacije? "Včasih, ko sem bil mlajši, sem to počel, zdaj nič več. Pazim na besede in nočem provocirati." Zorman je sicer zadovoljen s pol sezone, ki jo je preživel na Poljskem: "Z družino se tam dobro počutim. Tudi po tekmovalni plati nam gre po načrtih. V domačem prvenstvu smo prvi brez poraza, medtem ko smo imeli v Ligi prvakov nekaj smole, saj smo, denimo, v Madridu izgubili le za gol." Kielce so tri tekme pred koncem rednega dela na petem mestu skupine B s točko zaostanka za Füchsejem. Čakata jih še gostovanji pri Veszpremu in Silkeborgu ter domača tekma s Čehovskimi medvedi.

Rokometaši v Zrečah pridno trenirajo