Prizor z atraktivnega osrednjega prizorišča tik ob morju na koprskem pomolu. Foto: Organizator
Prizor z atraktivnega osrednjega prizorišča tik ob morju na koprskem pomolu. Foto: Organizator

Letos se je na slovenski obali na desetih prizoriščih (osrednje je bilo na Ukmarjevem trgu oziroma koprskem pomolu) zbralo več kot 4400 mladih rokometašev in rokometašic, kar je rekord.

Sodelovalo je 243 ekip iz 22 evropskih in azijskih držav. Na prvem Eurofestu leta 1993 v Luciji je igralo 20 ekip, 19 slovenskih in ena italijanska.

Med šestdnevnim festivalom športa in zabave je bilo najbolj množično na odprtju na Titovem trgu v starem mestnem jedru Kopra, kamor se je iz Izole prireditev preselila leta 2015. Ulice, trgi, trgovine, restavracije in stojnice so bili polni barvitih dresov, ki so popestrili dogajanje.

Koprski klub pobral pet zmag

Med zmagovalnimi 17 klubi, devetimi med fanti in osmimi med dekleti, so bili tudi številni slovenski.

Rokometni klub Koper se je veselil zmage v petih moških kategorijah (letnik 2013, 2012, 2010, 2009 in 2002), eno je dodalo Grosuplje (2007).

Med dekleti so po eno zmago dosegli trije primorski klubi – Izola (2010), Jadran Bluemarine s Hrpelj (2007) in Četa (v konkurenci seniork, ekipa je bila sestavljena iz nekdanjih članic ŽURD-a Koper).

Tradicionalno so izbrali mis in mistra Eurofesta, letos sta to postala Pauline iz Francije in Krištofa iz Češke. Prav tako so predstavili himno Eurofesta v izvedbi zasedbe Ne Me Jugat in Slavka Ivančića ter dokumentarec o 30-letnici festivala avtorja Petra Kleve.

Rokomet igrali tudi Nesterović, Gliha in Stevens

Pod taktirko pobudnika in direktorja Eurofesta Toneta Bariča (očeta nekdanje članice Krima in slovenske reprezentantke Polone Barič) so pripravili tudi dobrodelno tekmo nekdanjih in zdajšnjih uspešnih športnikov.

Svoje rokometno znanje so tako med drugim preverili košarkarja Rašo Nesterović in Mario Kraljević, nogometaša Primož Gliha in Domen Črnigoj ter plavalca Matjaž Markič in Peter John Stevens. Seveda v družbi rokometašev, kot sta nekdanja reprezentanta Andrej Kastelic in Beno Lapajne.

Eurofest je v 30 letih prerastel športne okvirje, pomemben je tudi za turizem in promocijo Kopra. To je prepoznala Slovenska turistična organizacija (STO), ki je bila s sloganom "I feel Slovenia" glavni pokrovitelj dogodka. Več o tem v spodnjem prispevku Elen Batista Štader.

Eurofest pomemben tudi za turizem in promocijo Kopra