Dainis Krištopans sodi med najvišje rokometaše, ki so kadar koli igrali. Foto: EPA
Dainis Krištopans sodi med najvišje rokometaše, ki so kadar koli igrali. Foto: EPA
Miha Zarabec
Miha Zarabec je izredno gibljiv rokometaš. Foto: Reuters

Zanimivo, Krištopans ni najvišji rokometaš, ki je kdaj prijel za rokometno žogo. Absolutni rekord pripada Egipčanu Hamadu Fathiju, ki je nastopal za Egipt na Afriških igrah, leta 2015. Fathi v višino meri kar 225 centimetrov.

Tekmo med Slovenijo in Latvijo boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in naši spletni strani. Prenos lahko spremljate od 20.00 naprej.

Izmed bolj uveljavljanih rokometašev izstopa že omenjeni Krištopans, ki je že znal parati živce celjskim rokometašem v dresu Prešova in Meškova ter tudi slovenski reprezentanci. Številka se ustavi pri 215 centimetrih. Spodaj vidimo posnetek enega izmed šestih zadetkov proti slovenski reprezentanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016.

Omembe vredne so še višine Endreja Komedanta (Emsdetten), nekdanjega rokometaša Celja Michala Kasala (Porto) in Angela Montore (La Rioja), ki so vsi visoki 212 centimetrov. Med Slovenci izstopata nekdanji reprezentant Nenad Bilbija (208) in Borut Mačkovšek (204).

V drugi skrajnosti velja omeniti Miho Zarabca (177) in Staša Skubeta (176). Na vrhu te lestvice kraljujeta igralec Bidasue-Irun Borja Iancina (170) in Eric Balenciaga (168). Če se ozremo še nekoliko v zgodovino, se je več kot uspešno z rokometom ukvarjal tudi komaj 166 cm visoki Ljubomir Vranješ. Švedski reprezentant je znan kot nekdanji trener Flensburga in do nedavnega madžarskega Vezsprema.

Drevi se bosta v medsebojnem obračunu Slovenije in Latvije med seboj pomerila 215 cm visoki Krištopans in le 177 cm visoki Zarabec. Med njima je torej kar 38 centimetrov razlike!