Po šestih sušnih sezonah ima Slovenija spet predstavnika v četrtfinalu Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO
Po šestih sušnih sezonah ima Slovenija spet predstavnika v četrtfinalu Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO
Gorazd Škof
Gorazd Škof je najzaslužnejši za zgodovinski uspeh Koprčanov. Foto: Reuters
Škof in Radojkovič po veliki zmaga Koprčanov
Koprčani po dramatični končnici med osem

in se prvič v zgodovini uvrstili med najboljših osem v Evropi.

Poljaki so prvo tekmo dobili s 27:26. V trdi in dramatični tekmi so Kielce vodile vse do sredine drugega dela. Prvič so Koprčani povedli v 47. minuti in v končnici s fanatično obrambo spravljali v obup favorizirane Poljake. Matjaž Brumen je minuto in pol pred koncem zadel za 25:23, nato pa je Gorazd Škof ustavil strel Buntića in polna Bonfika je začela slaviti.
Najboljši strelec tekme je bil Brumen z osmimi zadetki, prvi junak pa vratar Škof, ki je ustavil 18 strelov.

"To je za večino najpomembnejša zmaga, uspeh kariere. Zaslužili smo si to. Bolj kot je šla tekma h koncu, bolj so bili nasprotniki nervozni ali pa morda utrujeni. Mi smo kljub naši mladosti delovali bolj izkušeno," je povedal Sebastijan Skube, ki je dosegel štiri zadetke.

Poljaki na odmor z golom prednosti
Začetek tekme je pripadel Poljakom, ki so hitro povedli z 2:0 in si v šesti minuti priigrali že tri zadetke prednosti (4:1). Koprčani so imeli težave predvsem v napadu. Domiselnih akcij ni bilo, njihove poskuse skozi sredino pa je obramba Kielc uspešno ustavljala. V prvih desetih minutah so slovenski prvaki iz igre zadeli le enkrat, a so po zaslugi dveh izkoriščenih sedemmetrovk Brumna zaostajali le za dva gola (5:3). V 16. minuti so Poljake ujeli (6:6), vendar do vodstva niso mogli. Poljaki so v napadu uspešno širili obrambo nasprotnika in zadevali s krilnih položajev. V 25. minuti je edini gol na tekmi dosegel Uroš Zorman (11:9), Poljaki pa so na odmor odšli s prednostjo enega zadetka.

Pobudo prevzeli v zadnjih 20 minutah
Tudi začetek drugega dela za Koprčane ni bil spodbuden. Zapravili so dva napada z igralcem več in prvič zadeli šele po petih minutah. Škof je z obrambami ohranjal ravnotežje, a so Kielce v 39. minuti kljub temu ušle na plus tri (17:14). Slovenci so potrebovali le štiri minute, da so poravnali izid. Bonifika je bila na nogah. Skube je v 47. minuti poskrbel za prvo vodstvo na tekmi (19:18) in ga čez dve minuti povišal na 21:19. Poljski rokometaši so bili v teh trenutkih povsem ohromljeni, ideolog Zorman je obsedel na klopi, Tkaczyk pa je na silo skušal uveljaviti svoje tehnične sposobnosti. Koprska obramba je bila granitna, napad pa - predvsem po zaslugi Skubeta - dovolj predrzen za vodstvo dveh golov (22:20, 24:22). Poljaki so se v zadnjih minutah približali na gol zaostanka, a do izenačenja niso prišli.

Radojkovič: Napačna menjava spremenila potek tekme
Fredi Radojkovič, trener Cimosa:
"Tekma je bila zelo napeta. Na tekmeca smo se dobro pripravili, na voljo smo imeli ves teden, kar se nam v tej sezoni še ni zgodilo, po daljši odsotnosti pa se je vrnil tudi Vladimir Osmajić. Skozi celotno tekmo smo stopnjevali ritem, ključni trenutek na tekmi pa se je zgodil v drugem polčasu, ko so Poljaki pri vodstvu z dvema goloma prednosti naredili napako pri menjavi in ostali brez igralca. Mi smo s pridom izkoristili številčno prednost in izenačili, od tistega trenutka naprej pa so moji fantje 'zavohali' priložnost za zmago in jo tudi dosegli."

Dean Bombač: "To je uspeh za celoten klub, Koper in Slovenijo. To je senzacija, vsi, ki so danes prišli v Bonifiko, so del našega uspeha in bi se jim ob tej priložnosti tudi zahvalil. To je bila najtežja tekma v moji karieri in moj največji dosežek."

Liga prvakov, osmina finala, povratne tekme:
CIMOS KOPER
- Kielce 25:23 (12:13) 26:27

Cimos Koper:
Brumen 8 (4), Krivokapić 4 (1), Skube 4, Skoko 3, Bombač 2, Mlakar, Konečnik, Rapotec in Dobelšek po 1.

Kielce: Stojković 5, Tkaczyk, Olafsson in Kuchczynski po 4, Jachlewski 3, Buntić 2, Zorman 1.

Sedemmetrovke: 5/6; 2/2

Izključitve:
8 min; 10 min


KIEL - Wisla Plock 27:24 (15:10) 36:24

ZAGREB - Metalurg 26:21 (12:10) 18:19
KÖBENHAVN - Sävehof 26:24 (14:12) 34:24

ATLETICO MADRID - Kadetten Schaffhausen 26:30 (14:14) 36:27
Veszprem - ADEMAR LEON 27:25 (16:12) 28:31
Hamburger SV - FÜCHSE BERLIN 23:24 (11:10) 30:32

BARCELONA - Montpellier 36:20 (17:8) 28:30

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Škof in Radojkovič po veliki zmaga Koprčanov
Koprčani po dramatični končnici med osem