Krim ima majhne možnosti za napredovanje v polfinale. Foto: RTV SLO
Krim ima majhne možnosti za napredovanje v polfinale. Foto: RTV SLO
Natalija Derepasko
V prvem polčasu je Natalija Derepasko kar desetkrat zadela, v nadaljevanju pa so jo Rusinje zaustavile. Foto: RTV SLO

Krimovke so proti ekipi, v kateri je sedem svetovnih prvakinj, zasluženo izgubile, saj so nasprotnice z moderno igro, polno hitrega tempa, že po prvem polčasu vodile s petimi goli.

V nadaljevanju so slovenske prvakinje znižale na le dva gola zaostanka v 38. minuti, vendar si je ekipa trenerja Trefilova po zaslugi vratarke Marije Sidorove in Ljudmile Postnove (10 golov) pred povratno tekmo čez teden dni zagotovila lepo prednost.

Rusinje povedle s tremi goli
V prvi polovici prvega dela sta ekipi igrali enakovredno, potem pa so se Rusinje odlepile in v 18. minuti prvič povedle s tremi zadetki (12:9).

Dvakratne evropske prvakinje so slabo igrale z igralko več, za nameček pa so od devetih sedemmetrovk zgrešile kar štiri. Rusinje so to izkoristile in minuto pred odmorom povedle za pet golov. Kljub dvema zgrešenima streloma iz sedmih metrov je blestela Nataša Derepasko, ki je v prvem polčasu dosegla deset zadetkov.

Najprej znižale, nato popustile
V nadaljevanju so se Ljubljančanke predvsem z uspešno igro s krilnih položajev približale na dva gola, a so Rusinje z vstopom mlade Poline Vijakhirove (3 goli) ponovno povedle za šest zadetkov v 42. minuti. Zaradi velikega števila tehničnih napak in razpoložene Sidorove so domačinke nekaj minut pred koncem povedle že za devet, slabim krimovkam pa je uspelo zaostanek le še zmanjšati na končnih sedem golov.

Tone Tiselj: "Kot kaže, je v športu res tako, da kolikor treniraš, tako igraš. Zaradi znanih težav smo trenirali manj, obenem pa mislili, da je obramba utečena. Toda vsaj z napadom moramo biti zadovoljni, saj smo ekipi, kot je Lada, dali 29 golov. Lada je bila favorit, ima sedem svetovnih prvakinj, ki so dobro pripravljene, zelo motivirane in igrajo v zelo ostrem ritmu. Njihova zmaga je popolnoma zaslužena."

Anja Frešer: "Premalo smo bile čvrste v obrambi, na trenutke tudi zmedene, premalo zbrane. Takšno razliko smo že znale nadoknaditi, zato se vnaprej ne bomo predale, toda dejstvo je, da bomo morale najbolj popraviti obrambo, saj iz nje vse izhaja."

LADA TOLJATI - KRIM MERCATOR 36:29 (21:16)

Postnova   10 (2)   Derepasko    12 (6)
Gruzdjeva   6 (2)   Bodnjeva      6    
Juščenko    5       Jacenko       3    
Romenska    4       Oder          3    
Bliznova    4       Vergeljuk     2    
Vjahireva   3       Cerar         1    
Šipilova    3       Frešer        1    
Marenikova  1       Sjukalo       1    
                                       
Sedemmetrovke: 4/6; 6/10               
Izključitve: 8 min; 6 min              

ASTROC SAGUNTO (ŠPA) - KOMETAL (MAK) 26:24 (15:15)

AALBORG (DAN) - HYPO (AVT) 28:29 (15:14)

VIBORG (DAN) - SLAGELSE (DAN) 26:28 (12:14)

Povratne tekme bodo 18. in 19. marca.