Rokometašice Krima so dosegle že številne uspehe, tudi v novi sezoni pa imajo visoke cilje. Foto: BoBo
Rokometašice Krima so dosegle že številne uspehe, tudi v novi sezoni pa imajo visoke cilje. Foto: BoBo

Poleg tega so devetindvajsetkrat postale državne prvakinje, osemindvajsetkrat pa pokalne.

"Krim je najuspešnejši slovenski klub doslej in je postavil številne mejnike. Več tisoč mladih rokometašic smo vzgojili. Na Krimu sloni tudi rokometna reprezentanca in želimo nadaljevati vzgojo mladih rodov rokometašic," je v uvodu poudaril Iztok Verdnik.

Od leta 2019 je predsednik kluba, ta je tokrat predstavil tudi svojo prenovljeno celostno podobo, s katero namerava nadaljevati izjemne mednarodne uspehe v tej sezoni.

Ana Gros je bila ena izmed najboljših igralk v Ligi prvakinj v preteklih sezonah. Poleti se je iz Györa vrnila v Ljubljano. Foto: BoBo
Ana Gros je bila ena izmed najboljših igralk v Ligi prvakinj v preteklih sezonah. Poleti se je iz Györa vrnila v Ljubljano. Foto: BoBo

Ana Gros: Vse si želimo priti na zaključni turnir četverice v Ligi prvakinj
"Tako velika tradicija in trideset let neprekinjenega nastopanja v Ligi prvakov je izjemno. Imamo veliko odgovornost, ki je čast in privilegij. Vse si želimo priti na zaključni turnir četverice v Ligi prvakinj. To ne bo lahko, ampak bomo dale vse od sebe, da dosežemo cilj," je napovedala kapetanka Krima in slovenske reprezentance Ana Gros.

Prireditve so se udeležili članice številnih generacij ljubljanskega kluba in visoki gostje, med njimi Franjo Bobinac, nekdanji predsednik Rokometne zveze Slovenije in zdajšnji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je zelo optimističen glede prihodnosti Krima. Foto: BoBo
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je zelo optimističen glede prihodnosti Krima. Foto: BoBo

"Čudovito športno leto je doseglo vrhunec v Parizu, ker sta nastopili obe rokometni reprezentanci. To je izjemen dosežek, tudi posledica dela v našem najboljšem klubu v državi, v Krimu. Ni bilo lahko pred štirimi desetletji začeti delovanja. Bile so tudi krize, ni bilo denarja in pokroviteljev, a ste zdržali in to bi rad posebej izpostavil. Obenem je to klub, ki je naredil izjemno delo pri razvoju igralk. To sezono imate izjemno ambiciozne cilje in s tujimi igralkami okrepljeno zelo močno ekipo," je dejal Bobinac.

Že leta 1987 preboj v drugo jugoslovansko ligo
V letu 1984 se je na pobudo Cvete Benet, ki so ji rekli kar "mati kluba", poleg ekipe fantov v Krimu osnovala tudi ekipa deklet. Krimovke so se v sezoni 1986/87 že uvrstile v 2. ligo nekdanje Jugoslavije, kar je bil za nov klub z obrobja Ljubljane s popolnoma ljubiteljskim delovanjem velik uspeh.

Dva evropska naslova najsvetlejši točki v štirih desetletjih Krima
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jankovića ni bilo na slovesnosti
Kmalu po osamosvojitvi Slovenije je leta 1992 predsedniško vlogo prevzel Zoran Janković. Ljubljanskega župana, ki je častni predsednik Krima in je v klub prinesel velike ambicije in drugačen način delovanja, na tokratni slovesnosti ni bilo.

V letih 2001 in 2003 evropski naslov
Obdobje največjih evropskih uspehov je bilo med letoma 2001 in 2013. Klub je dvakrat posegel po največji klubski lovoriki v Evropi, Ligo prvakinj je osvojil v letih 2001 in 2003. Na domačih parketih so krimovke skoraj nepremagljive.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tridesetkrat v nizu so igrale v Ligi prvakov kot edina rokometna ekipa v Evropi s tako dolgim neprekinjenim obdobjem. Sledil je tudi padec, leta 2014 se je zaradi finančnih težav začelo obdobje sanacije kluba in nato nove rasti.

Trener ekipe je zadnja leta Črnogorec Dragan Adžić, ki je kot slovenski selektor popeljal reprezentanco, ki jo je sestavljajo 15 sedanjih ali nekdanjih igralk Krima, tudi na olimpijske igre. V Parizu se je pred mesecem dni predstavil kot prvi ženski kolektiv na OI v zgodovini Slovenije.