Ključ do zmage Krimovk je bila dobra obramba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ključ do zmage Krimovk je bila dobra obramba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrea Penezić
Andrea Penezić je na decembrskem EP-ju s Hrvaško zasedla 9. mesto, proti Špankam pa prispevala tri zadetke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krimovke uspešno začele drugi del

Trenerka Marta Bon je uvodno sedmerko sestavila iz Jelene Grubišić, Andree Lekić, Olge Čečkove, Tamare Mavsar, Andree Penezić, Barbare Varlec in Ljudmile Bodnjeve. Ljubljančanke so začele živčno, dopustile Špankam vodstvo z 2:0, nato pa po sedemmetrovki Lekićeve prvič povedle v 7. minuti s 4:3.
V drugem polčasu Španke najbližje pri -3
Gostje so držale korak do izida 6:6, nato pa so krimovke naredile razliko. V 23. minuti so vodile s 16:9 in na odmor kljub temu, da so skoraj dve minuti igrale z dvema igralkama manj, odšle s prednostjo 17:12.
V drugem delu so se Španke enkrat približale na -3 in nekajkrat na -4, bližje pa jim gostiteljice na čelu z sijajno vratarko Grubišićevo (22 obramb) niso dovolile. V tem obdobju igre so si rokometašice na obeh straneh privoščile precej tehničnih napak. Tekma je bila odločena v 55. minuti, ko je Krim znova pobegnil na 27:20.
Najboljša strelka Krima Lekićeva je dosegla osem zadetkov, od tega šest v uvodnih 30 minutah.
Manjkali Cvijićeva in Vergeljukova
Zaradi poškodb sta manjkali Dragana Cvijić in Marina Vergeljuk. V skupini 1 sta še Budućnost in Oltchim Valcea. Cilj Krimovk je preboj v polfinale, kjer niso igrale zadnjih pet let.

Ljubljančanke so v zimskem premoru poskrbele za nekaj kadrovskih sprememb. Odšla je Szandra Zacsik, prišle pa so Švicarka Arianne Geissmann ter Slovenke Vesna Puš, Maja Šon, ki bo zaradi hude poškodbe Krimu verjetno na voljo šele v prihodnji sezoni, in Mirjana Gojković.
Izjave po tekmi:

Marta Bon: "Obramba je bila ključ do uspeha. Glavno je bilo to, da smo postavili različico 6-0, s tem smo jih zadele v njihovo idejo. Njihova prednost je namreč pri zaletih na gol, kar izhaja že iz njihove prirojene motorike. Tu smo jih najbolj "presekale". Obramba je res ključna, v napadu pa smo dovolile, da so nas prisilile v preveč napak. Pohvaliti velja Jeleno Grubišić, ki je trenutno naša najboljša posameznica. Resda tudi našo obrambo malce prilagajamo njej in puščamo prostor predvsem po krilih. Zame je ena najboljših vratark na svetu, če ne najboljša, tudi kot osebnost veliko daje ekipi. Ima pa to, kar najbolj cenim, da vse naredi za ekipo."

Andrea Lekić: "Pred začetkom tekme smo si rekle, če bomo igrale vrhunsko v obrambi, potem bomo zmagale. V drugem polčasu smo videle, da moramo popraviti napad na globoko obrambo, ker bodo drugi tekmeci verjetno gledali prav to. Če to popravimo, potem lahko pokažemo res dobro igro. Priprava na današnjo tekmo je bila odlična, uresničile smo vse, kar smo si zastavile. Najboljši del španske ekipe je napad, toda ustavile smo vse njihove kombinacije."

Vesna Puš: "Mislim, da sem za prvo tekmo igrala zelo solidno, čeprav se da še izboljšati. Počasi bo vse na pravem mestu. Odločila je res obramba in Jelena Grubišić, ki je res izvrstno branila, za ostale tekme pa bo treba izboljšati igro v napadu."

LIGA PRVAKINJ, DRUGI DEL, 1. krog

Skupina 1

KRIM MERCATOR - ITXAKO REYNO DE NAVARRA
30:26 (17:12)
Krim Mercator: Lekić 8 (2), Čečkova 4, Mavsar, Geissmann, Bodnjeva, Varlec in Penezić po 3, Janković, Zrnec in Grubišić po 1.

Itxako: Martin 6 (1), Barbosa 5, Turey 4 (2), Egozcue 3, Aguilar, Soit in Fernandez po 2, Barno in Kurbanova po 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 3/4

Izključitve:
6 minut; 4 minute

BUDUĆNOST - OLTCHIM VALCEA 21:20 (13:12)

Skupina 2
DINAMO VOLGOGRAD - GYÖRI 24:26 (11:14)

LEIPZIG - LARVIK 24:26 (12:13)

Krimovke uspešno začele drugi del