Leon Kalin naj bi naročil, da mora srečanje med Gorenjem in Valladolidom dobiti slovenki predstavnik. Foto: Tanija Rednak
Leon Kalin naj bi naročil, da mora srečanje med Gorenjem in Valladolidom dobiti slovenki predstavnik. Foto: Tanija Rednak
Lino Červar
Okoli rokometnega prvenstva na Hrvaškem se še vedno dviguje prah. Foto: Reuters

Nekdanji rokometni sodnik, kasneje pa funkcionar Mednarodne rokometne zveze (IHF) naj bi na predvečer polfinalnega srečanja Pokala pokalnih zmagovalcev, 13. marca 2004, med Gorenjem in Valladolidom, poklical švicarskega sodnika Micheleja Falcona, ki je tekmo vodil skupaj s Felixem Ratzom in mu naročil, da mora na tekmi zmagati slovenski predstavnik.

Kalin zanikal obtožbe
Švicar naj bi telefonski pogovor takoj prekinil, zadevo pa predal delegatu omenjene tekme Gerdu Butzeku, ki je o tem obvestil tudi sekretarja Evropske rokometne zveze (EHF) Michaela Widererja, ta pa naj bi zadevo preveril osebno. Butzek je obtožbo še enkrat ponovil prejšnji teden, ko je na sedež EHF na Dunaju poslal novo sporočilo. Leon Kalin je že zanikal obtožbe:

"Odločno zanikam vse obtožbe gospoda Butzecka. Takoj sem poklical Michela Falconeja in ga obvestil o obtožbah na moj račun. Falcone mi je dejal, da je imel v preteklih dneh nekaj telefonskih klicev, ki so poizvedovali o tej temi. Dejal je, da se spominja, da je dan pred tekmo med Valladolidom in Gorenjem sprejel Kalinov telefonski klic, vendar pa ne ve, ali se je pogovarjal z menoj ali z mojim bratom Leopoldom. Falconeja sem tudi vprašal, ali je bila v tem pogovoru podana zahteva ali ponudba, da bi prikrojil tekmo, vendar je to odločno zanikal in mi dejal, da mi bo - če jo bom potreboval - poslal pisno izjavo. Pet let je dolga doba in dopuščam možnost, da sem Falconeja poklical, tako kot tudi mnoge druge svoje sodniške kolege, vendar nikoli z namenom, da bi izvajal pritisk na njih in jim ponujal tovrstne posle, temveč le z namenom, da jim izrazim svojo podporo in veliko sreče."

Osumljena tudi Repenšek in Požežnik
Očitno pa ne bo ostalo le pri obtožbah o klicu Leona Kalina, temveč sta v škandal, ki iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, vpletena tudi slovenska sodnika Darko Repenšek in Janko Požežnik. Podkupljena naj bi bila na odločilni tekmi afriških kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na olimpijske igre v Atenah leta 2004 med Tunizijo in Egiptom.

Na Hrvaškem ponujene prostitutke?
Afera se, kot kaže, ne bo končala niti pri tem, nove novice namreč prihajajo od naših južnih sosedov. Ti so v afero že tako ali tako vpleteni prek Zvonimirja Serdarušića in Nenada Volarevića, ki naj bi sodelovala v nameščanju rezultatov Kiela v Ligi prvakov, v novi zgodbi pa naj bi se po pisanju hrvaških medijev nahajali organizatorji letošnjega svetovnega prvenstva.

Po izjavi sodnika Larsa Ejbyja Pedersena, ki je sodil finalno srečanje med Hrvaško in Francijo, naj bi jim bile na eni izmed večerij ponujene prostitutke. "Bilo je jasno, da so prostitutke. To je mogoče le na Balkanu. Štirje načini so, kako lahko podkupiš sodnika, in to so alkohol, večerje, ženske in denar. Odvisno je od tega, koliko je sodnik šibek. Danci smo na prvenstvo prišli z eno samo nalogo," je priznal Pedersen za eno izmed danskih televizij.

A. B.