Veselje Slovenk po koncu tekme v Zlatorogu. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Slovenk po koncu tekme v Zlatorogu. Foto: www.alesfevzer.com

V Pokalu EHF sodelujejo reprezentance, ki so si že zagotovile nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo med 4. in 20. novembrom. Poleg Slovenije, Severne Makedonije in Črne gore, ki so gostiteljice turnirja, si je nastop zagotovila tudi Norveška po zmagoslavju na EP-ju 2020.

Selektor Dragan Adžić na reprezentančni akciji v tem tednu ne more računati na vse najboljše slovenske rokometašice in je v ekipo povabil tudi nekaj mladih.

Maja Vojnović se je izkazala v zadnji minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Maja Vojnović se je izkazala v zadnji minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke hitro zapravile pet golov prednosti
Začetek je nakazal lažje delo gostiteljic, ki so hitro prišle do več zadetkov naskoka, povedle s 4:1 in potem s 7:4, prednost pa po golu Ane Gros sredi polčasa povečale že na pet golov (10:5). Sledil je padec v igri, gostje pa so se hitro približale. Prednost se je tako stopila le na gol, tik pred koncem polčasa so tako Makedonke znižale le na 15:14.

Podobno je bilo nato večji del drugega polčasa. Nobeni od ekip ni uspelo priti do prednosti, izid pa je bil večkrat izenačen. Toda Ana Gros, tekmo je končala pri desetih golih, je nato spet vzela stvari svoje roke in s tremi zadetki med 49. in 55. minuto Sloveniji priigrala dva gola naskoka (26:24 in 28:26). Toda tudi Makedonke so imele v teh trenutkih v svojih vrstah zelo razpoloženo igralko, Leonida Gičevska jih je vrnila v igro.

Slovenske rokometašice v napeti končnice ugnale Makedonke

Nina Zulić dosegla odločilni zadetek
V napeti končnici je Sloveniji minuto pred koncem novo minimalno vodstvo priigrala Nina Zulič, a so imele tekmice še napad, po katerem so dobile sedemmetrovko nekaj sekund pred koncem. Z obrambo je junakinja dneva postala vratarka Maja Vojnovič, ki je Gičevski ubranila strel s sedmih metrov in tako poskrbela za prvo slovensko zmago v Pokalu EHF.

Poleg Grosove se je strelsko izkazala še Zulič s sedmimi goli, pri Severni Makedoniji jih je Gičevska dosegla sedem, enega več pa Simona Stojkovska.

Slovenke želijo najboljšo formo ujeti novembra na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke želijo najboljšo formo ujeti novembra na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Adžić bi bil zelo zadovoljen tudi z remijem
"Celotna tekma je bila zelo napeta. Zavedale smo se, da nas čaka zahtevno delo. Verjele smo v to, da lahko odbijemo vse napade Makedonk, zdržimo in si priborimo dve točki. Izredno smo vesele te težko priborjene zmage. To je zelo lepa popotnica za naprej. V nedeljo nas čaka povratna tekma, ki ne bo nič manj zahtevna, a tudi takrat bomo prikazale največ, kar smo sposobne, in skušale iztržiti ugoden izid," je povedala Maja Vojnović.

Selektor Adžić je bil zadovoljen: "V igri smo imeli veliko več dobrih trenutkov, kot sem pričakoval. Če bi se tekma končala z neodločenim izidom, bi bil zelo zadovoljen. Naredili smo nov velik korak proti tistemu, kar si želimo novembra na domačem evropskem prvenstvu. Ta tekma z motiviranimi Makedonkami nam je prišla prav. Pred začetkom tega tedna sem si želel, da pridobimo kakšno dodatno rokometašico v naši rotaciji. Tokrat je to bila Valentina Klemenčič. Verjamem, da bomo tudi na naslednjih tekmah nadaljevali širjenje nabora igralk."

Naslednja tekma v Pokalu EHF čaka Slovenke proti istim tekmicam še v gosteh v nedeljo v Skopju.

Maja Vojnović junakinja v dvorani Zlatorog

1 .krog:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 29:28 (15:14)

Slovenija: Vojnovič, Klemenčič 2, Jurič, Gros 10 (4), Abina 3, Mrmolja 1, Ljepoja 1, Zulič 7, Pandžić, Fegic, Urbančič, Svetik 1, Tripković, Beganović, Gomilar Zickero 2, Kramar 2.

Severna Makedonija: Janeska 5, Petkovska, Kolovska, Djatevska, Jankulovska, Micevska, Sedloska, Arsenijevska, Ristovska 6 (1), Veličkovska, Rizoska, Stojkovska 8, Sazdovska 1, Dabevska 1, Gičevska 7 (4), Koceva.

5. krog, nedelja ob 18.30:
SEVERNA MAKEDONIJA - SLOVENIJA

Vrstni red: Norveška 6, Črna Gora 4, Slovenija 2, Severna Makedoinja brez točk.