Slovenija (na sliki Matevž Skok in Uroš Zorman) je vzdržala pritisk in dobila tekmo z Ukrajino. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija (na sliki Matevž Skok in Uroš Zorman) je vzdržala pritisk in dobila tekmo z Ukrajino. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denič
Strokovni štab na čelu z Borisom Denićem je lahko zadovoljen s štirimi januarskimi tekmami. Foto: Aleš Fevžer
Sebastian Skube
Robustni in grobi Oleksander Ševelev je bil glavni pri incidentu v 45. minuti. Foto: Aleš Fevžer
Gorazd Škof
V slovenskih vratih je odlično branil Gorazd Škof: "Razlika pove vse. Držali smo se navodil, bili strpni, mogoče na začetku malo prehitri. V drugem polčasu smo se razleteli, obramba je bila granitna, prejeli smo le 23 zadetkov. Na dveh tekmah smo se spustili pod 25 in to je tisto, kar želi Boris. Veseli me, da smo spet delovali kot celota." Foto: Reuters
Slovenci Ukrajincem vrnili z obrestmi
Pretep rokometašev na tekmi Slovenija - Ukrajina

Varovanci Borisa Denića so nadigrali Ukrajino, ki - jasno - ni reprezentanca najvišjega razreda, a še zdaleč ni naivna, kar so Slovenci novembra občutili v Zaporožju, ko so izgubili z 32:28. "Poravnava računov" jim je v polni Rdeči dvorani, ki je z njimi "igrala" od prve minute naprej, več kot uspela. Hitro je postalo jasno, da je bojazen, da bi Slovenija podobno kot junija z Belorusijo klonila pod bremenom odločilne tekme, odveč.

Denić: Vzeli smo tisto, kar nam pripada
"Čestitam fantom za dobro igro in zmago. Odigrali smo kakovostno in zrelo. Dogovorili smo se, da igramo na polno od prve do zadnje minute. Nismo jim ponudili nič, nismo jim dali nič. Enostavno, vzeli smo tisto, kar nam pripada. Zahvalil bi se tudi občinstvu, ki je prišlo spodbujat reprezentanco in jo je poneslo," je dejal Denić, ki je bil še posebej zadovoljen, da je "fante" uspel psihološko pripraviti na predkvalifikacije. "Najtežje je bilo z glavami. Morali bi biti na evropskem prvenstvu na Danskem, mi pa igramo tekmo za kvalifikacije. Ampak vidim, da smo uspeli. Tudi pri incidentu je zame pomembno, da smo dobili."

Gaber: Tekma za šest
Matej Gaber in Peter Pucelj sta znova dokazala, da je z njima na sredini slovenska obramba najmočnejša. "Če bi lahko tekmo ocenil z oceno od ena do pet, bi rekel šest. Naša obramba je bila na visoki ravni. Vsi smo dihali za to. Občinstvo nas je poneslo. Ne vem, kako smo lahko izgubili z Ukrajino v gosteh, ampak to je zdaj pozabljeno. Važno je, da smo uspeli v predkvalifikacijah, zdaj pa čakamo na nasprotnika. Če bomo ostali kot družina, se nimamo česa bati."

Pucelj: Z Matejem uživava, ko igrava skupaj
Pucelj se je najprej dotaknil odličnega ozračja: "Pohvalil bi občinstvo, navijače, ki so prišli v tako velikem številu in ki niso prišli v gledališče, ampak so od prve minute naprej igrali z nami. Upam, da nas bodo spodbujali še naprej." Nato pa je 31-letni krožni napadalec nadaljeval: "Hoteli smo pokazati, da smo mi močnejši in da Ukrajinci tukaj z mišicami nimajo kaj početi. Moško smo se postavili od prve minute naprej. Dostikrat je bilo srečanje na robu incidenta ali pa še kaj čez, ampak tako včasih mora biti, ko je vložek velik. Po začetni nervozi smo bili v nadaljevanju z vsakim golom razlike bolj sproščeni, bolj razpoloženi, medtem ko so oni padali. Na koncu na srečo ni bilo dramatične končnice." Naveza z Gabrom odlično deluje. "Se vidi, da uživava, ko igrava skupaj, ko skupaj deliva udarce in ustavljava nasprotnike. Želim si čim več takih tekem z Matejem."

M. Žvižej: Ko igraš na robu, slej ko prej enemu poči
Miha Žvižej je na sredini obrambe razbremenjeval Puclja in Gabra, bil pa je tudi eden glavnih akterjev "pretepa" v 45. minuti: "Vedeli smo, da smo bili v Ukrajini zelo tepeni, zato smo se dogovorili, ne da jim bomo vrnili, ampak da bomo odigrali trdo obrambo. Oboji smo igrali borbeno. In ko igraš na robu izključitve dveh minut celo tekmo, slej ko prej enemu poči. Tokrat smo eksplodirali vsi. Mogoče je malo nešportno, a igramo v Sloveniji. Ne smemo dovoliti, da bi nas doma pretepali."

Zavedam se, da nas čakata še dve težki tekmi
O sami tekmi pa je mlajši od bratov Žvižej povedal: "Občinstvo nas je nosilo od prve minute naprej. Gorazd Škof je bil fantastičen, obramba je bila na visoki ravni, tako da nam je to prineslo zmago. Po porazih z Belorusijo in Ukrajino smo se dotaknili dna, zato je bil čas, da se dvignemo. Hvala bogu smo izpeljali predkvalifikacije do konca, kot se šika. Zavedamo pa se, da nas junija čakata še dve težki tekmi. A če bomo vložili toliko energije in borbenosti kot tokrat, se nimamo česa bati. Vesel sem, da se je dvorana napolnila, da so živeli z nami tisto uro in pol. Mi smo nagradili njih, oni pa nas."

Zorman: Ob takem občinstvu "mašina laufa" tudi, ko ekipa ni v formi
Črto pod januarske tekme pa je potegnil kapetan Uroš Zorman: "V zadnjem letu se je marsikaj nabralo; od tiste evforije na svetovnem prvenstvu v Španiji pa do padca v blato, iz katerega se nismo znali povleči. Bilo je marsikaj povedanega, izrečenega in vse to je tokrat izbruhnilo ven. Občinstvo je bilo fantastično, in ko je tako, je tudi nam lažje. "Mašina laufa" tudi, ko nismo v optimalni formi. Od prve do zadnje sekunde smo kazali, kdo je gospodar na igrišču. Ekipa ni bila v formi, ampak je vse nadoknadila z borbenostjo in energijo. Ukrajinci niso imeli možnosti za uspeh." Incident? "To ne spada na igrišče, ampak sem ponosen na ekipo. Odzvala se je, kot je treba. Ko smo na igrišču, smo vsi eno. In to smo v zadnjih 14 dneh pokazali na vseh tekmah."

Zadnja ovira pred Katarjem bo znana 26. januarja
Rokometni Sloveniji je torej odleglo, zdaj pa bo z nestrpnostjo čakala na 26. januar, ko bodo zadnji dan evropskega prvenstva na Danskem izžrebali pare dodatnih kvalifikacij, ki bodo junija. Upati je le, da bodo Slovenci kaj dinamita prihranili še za konec sezone in si tako izborili pot na svetovno prvenstvo, ki bo med 17. januarjem in 2. februarjem 2015 v Katarju.

Slovenci Ukrajincem vrnili z obrestmi
Pretep rokometašev na tekmi Slovenija - Ukrajina