Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Sloveniji se bo prvič v zgodovini odvilo svetovno prvenstvo mladih reprezentanc v razširjeni obliki, nastopilo bo 32 ekip, osem več kot v preteklosti.

Trenutno je znanih 31 izmed 32 sodelujočih reprezentanc – 17 jih prihaja iz Evrope, šest iz Južne, Srednje in Severne Amerike ter po štiri iz Azije in Afrike. Zadnje prosto mesto bodo pri Mednarodni rokometni zvezi (IHF) zapolnili s posebnim povabilom.

Reprezentance so v žreb vstopile iz štirih kakovostnih bobnov. Slovenska, ki jo bo vodil Sebastjan Oblak, je imela priložnost, da si na žrebu sama izbere svojo skupino prvega dela, potem ko so bile znane udeleženke posameznih skupin iz četrtega, tretjega in prvega kakovostnega bobna.

Selektor se je po posvetu z Draganom Adžićem, glavnim trenerjem članske izbrane vrste, odločil, da bo prvenstvo začel v skupini F v družbi Nemčije, Čila in Mehike. V boje za najvišja mesta na letošnjem prvenstvu bosta napredovali najvišje uvrščeni reprezentanci v vsaki skupini.

"Reprezentanci Mehike in Čila sta zasedbi, za kateri menimo, da ju lahko premagamo. Evropske ekipe so za odtenek kakovostnejše, to velja tudi za Nemčijo. V nadaljevanje tekmovanja se iz skupine uvrstita dve reprezentanci, potrudili se bomo tudi na tekmi proti Nemkam. Razmišljali smo o nadaljevanju tekmovanja in križanju s skupino E. Računamo, da bosta iz nje napredovali Angola in Romunija. Želimo si igrati čvrsto obrambo in izkoriščati hitre nasprotne napade," je dejal Oblak.

Tekmovanje bo poleti potekalo v Celju (dvorani Golovec in Zlatorog), Laškem (dvorana Tri lilije) in Velenju (Rdeča dvorana). Zadnji našteti mesti bosta v drugem delu gostili tekme za predsedniški pokal (razvrstitev od 17. do 32. mesta), boji za najvišja mesta pa se bodo nadaljevali v Celju. Finalni del bo gostila dvorana Zlatorog.

Skupine SP-ja:
- A: Slovaška, Indija, Nizozemska, Japonska
- B: Iran, Švedska, Tunizija, Gvineja
- C: Argentina, Danska, Črna gora, povabljena reprezentanca
- D: Norveška Francija, Brazilija, Južna Koreja
- E: Češka, Romunija, Angola, Paragvaj
- F: Slovenija, Nemčija, Čile, Mehika
- G: Švica, Hrvaška, Kazahstan, Avstrija
- H: Poljska, Madžarska, Egipt, ZDA