Slovenski rokometaši so popustili v drugem polčasu. Foto: RZS/Slavko Kolar
Slovenski rokometaši so popustili v drugem polčasu. Foto: RZS/Slavko Kolar

Na tem EP-ju je nov tekmovalni sistem, po katerem se iz šestih skupin v četrtfinale uvrstijo zmagovalci in dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci. Slovenci so se zato zavedali, da jih v nadaljevanje tekmovanja zanesljivo vodi le zmaga nad Dansko, na napredovanje pa bi lahko računali tudi ob neodločenem izidu in ob ugodnem razpletu v skupinah D in F.

Ti scenariji se niso uresničili, Danci, ki so na prvih tekmah premagali Italijane za 17, Izraelce pa za deset golov, bi bili prvi tudi ob neodločenem izidu, a so zanesljivo dobili še tretjo tekmo in osvojili prvo mesto v skupini. Sloveniji sta ostali drugo mesto in nadaljevanje EP-ja v boju za razvrstitev od 9. do 24. mesta.

Slovenci so tekmo slabo začeli in zaostajali z 1:5, a so se vrnili in Mai Marguč je znižal na 5:6. Marguč in Aljaž Pratnerkar sta v finišu prvega polčasa poskrbela za dve izenačenji (11:11 in 12:12), a so Danci na odmor odšli z zadetkom naskoka.

V nadaljevanju je bila igra enakovredna do 43. minute, ko so Skandinavci vodili s 30:21. Potem pa so sledile serija danskih golov in slabe slovenske minute, ko so gostje z delnim izidom 7:1 prišli do trdnega vodstva 30:22, končna razlika je bila +9.

Za Slovenijo je šest golov dosegel Žan Lesjak Korže, pet jih je dodal Marguč.

V nedeljo bo na prvenstvu prost dan. 24 reprezentanc bo v nadaljevanju igralo v treh delih za razvrstitev od 1. do 8., od 9. do 16. in od 17. do 24. mesta.

Luzar: Naš naslednji cilj je osvojitev končnega 9. mesta
Selektor slovenske reprezentance Klemen Luzar ni bil preveč potrt: "Danci so zasluženo zmagali. Naš načrt je bil, da skušamo z njimi čim dlje držati korak. Nikakor se nismo želeli spustiti v "divjanje" z njimi, saj so prav v tem najboljši. V obrambi smo igrali nad ravnijo, ki smo jo pokazali na prvih dveh tekmah, tudi naš vratar je bil danes veliko bolj razpoložen. Prvi polčas smo še držali korak z njimi, nato pa jim preprosto nismo več mogli slediti. Jutri si bomo vzeli čas za počitek in pripravo na nadaljevanje prvenstva. Naš naslednji cilj je osvojitev končnega 9. mesta na prvenstvu."



3. krog:
DANSKA - SLOVENIJA 34:25 (13:12)
Lesjak Korže 6, Marguč 5.

ITALIJA - IZRAEL 30:26 (10:11)


1. krog:
SLOVENIJA - IZRAEL 33:31 (17:13)
Marguč 9, Zajc 8, Ključanin 4.

DANSKA - ITALIJA 38:21 (16:10)


2. krog:
SLOVENIJA - ITALIJA 38:35 (19:16)
Marguč in Zajc po 8.

IZRAEL - DANSKA 27:37 (15:21)