Žiga Belej in soigralci so v napeti končnici strli Italijane. Foto: Rokometna zveza Slovenije/Slavko Kolar
Žiga Belej in soigralci so v napeti končnici strli Italijane. Foto: Rokometna zveza Slovenije/Slavko Kolar

Italijani so se po zaostanku za šest golov (23:17) vrnili na gol zaostanka v 52. minuti (32:31), Slovenci pa so ob koncu tekme zaigrali bolj zbrano in vpisali pričakovani točki proti sosedom.

Slovenski selektor Klemen Luzar je z minuto odmora nekoliko umiril svoje varovance, ki so po golih Naceta Zajca, ki je prejel nagrado za najboljšega igralca slovenske reprezentance (osem golov, pet podaj), Lucijana Korošca, Žige Beleja in Maia Marguča ušli na neulovljivo razliko, ki so jo uspešno obdržali do konca. Tako kot Zajc je tudi Marguč dosegel osem golov.

Luzar dolgo iskal razigrano sedmerico
"Vsakega tekmeca moramo spoštovati. Pričakoval sem, da bomo določene elemente izvajali bolje. Italijani so bili izjemno trdoživi. Dolgo smo iskali sedmerico, ki je bila najbolj razpoložena. V določenih obdobjih tekme smo bili preveč nezbrani, naredili smo preveč napak, sem pa vesel, da se nam je v zadnjih 10 minutah uspelo zbrati in dobiti tekmo. Sledi dan počitka in potem tekma za prvo mesto z Dansko. Vsak tekmec je premagljiv. Upam, da bomo dovolj časa lahko držali stik z Danci. Če prideš proti takšnemu tekmecu poravnan v zadnjih 10 minut, je pa mogoče prav vse."

Zajc: Če bomo tako igrali proti Dancem, nimamo veliko možnosti
Nace Zajc je dodal: "Potem ko so se nam Italijani približali, smo ohranili hladne glave, kar nam je omogočilo, da smo tekmo pripeljali do konca po naših željah. V drugem polčasu smo naredili malo manj napak kot v prvem. Izraelci in Italijani so bili zelo neugodni. Obakrat smo si priigrali prednost in jo nato zlahka zapravili. Če bomo tako igrali proti Dancem, nimamo veliko možnosti. Skozi celotno tekmo moramo biti povsem zbrani in potem lahko upamo na najboljše."

Slovenci bodo v soboto v zadnji tekmi skupinskega dela na tekmi z Dansko odločali o uvrstitvi v četrtfinale. Glede na razplet v preostalih skupinah bi si Slovenija napredovanje med osem najboljših reprezentanc v Evropi zagotovila z zmago ali neodločenim izidom.


Celje, skupina E, 2. krog:
SLOVENIJA – ITALIJA 38:35 (19:16)

Slovenija: Šalamon (3 obrambe), Mesarec (7 obramb), Jelen 4, Smolič, Malović 1, Korošec 5, Marguč 8 (1), Korže Lesjak, Belej 7, Starman, Tatar 1, Begić 2, Kačičnik 1, Ključanin 1, Pratnekar, Zajc 8 (5).

IZRAEL – DANSKA 27:37 (15:21)


1. krog:
SLOVENIJA – IZRAEL 33:31 (17:13)
Mai Marguč 9, Zajc 8, Ključanin 4 za Slovenijo.

DANSKA – ITALIJA 38:21 (16:10)


3. krog, sobota ob 12.00:
ITALIJA – IZRAEL

Ob 19.00:
SLOVENIJA – DANSKA