Rokometašice Olimpije letos v državnem prvenstvu ne poznajo konkurence: 9 tekem, 9 zmag, razlika v zadetkih pa kar 363:180. Foto: www.rkolimpija.si
Rokometašice Olimpije letos v državnem prvenstvu ne poznajo konkurence: 9 tekem, 9 zmag, razlika v zadetkih pa kar 363:180. Foto: www.rkolimpija.si
Olga Čečkova
Olga Čečkova je ena redkih izkušenih igralk. V Ljubljani je vidni pečat pustila tudi v dresu Krima. Foto: www.rkolimpija.si
Ana Gros
Olimpija je v 3. krogu Pokala Challenge v Ljubljani ugnala Fram iz Islandije z 42:23 in 36:27. Najboljša strelka na obeh tekmah je bila Ana Gros, ki je na vsaki tekmi dala po 9 zadetkov. Foto: www.rkolimpija.si
Robert Beguš
Robert Beguš je lahko s prvim delom sezone upravičeno zadovoljen. Foto: www.rkolimpija.si
Mirjana Gojković
Ena redkih statistik v državnem prvenstvu, kjer je Olimpija slabša, je realizacija sedemmetrovk, kjer so Ljubljančanke s 70-odstotnim izkupičkom na 10. mestu. Mercator Tenzor Ptuj ima na vrhu 94-odstotni izkupiček. Foto: www.rkolimpija.si
Rokometni klub Olimpija
Olimpija je v samostojni Sloveniji osvojila tri naslove državnih prvakinj in dva pokala. Foto: www.rkolimpija.si

Olimpija je med letoma 1992 in 1994 osvojila prva tri državna prvenstva, v letih 1994/1995 so uspešno zaigrale tudi v Ligi prvakinj, kjer so osvojile osmo mesto. Primat na državnem prvenstvu so nato prevzele njihove mestne tekmice iz Galjevice, ki so do začetka letošnje sezone nanizale 14 zaporednih naslovov.

Prvi rokometni klub z evropsko lovoriko
Največji uspeh v 59-letni zgodovini kluba je prišel v sezoni 1996/1997, ko je (takrat) Robit Olimpija osvojila Pokal evropske rokometne zveze, kar je bila sploh prva slovenska lovorika v kakšnem izmed evropskih tekmovanj.

Leta 2007 komaj obstale v 1. ligi
Na domači sceni so se razmerja vse bolj spreminjala, saj je Krim postajal vse bolj nedosegljiv. Olimpija je bila tako med letoma 1995 in 2000 abonirana na drugo mesto v državnem prvenstvu, a sledil je padec. Klub je dno dosegel v sezoni 2006/2007, saj je z osvojitvijo 10. mesta komaj obdržal svoj prvoligaški status. Naslednjo sezono je na mesto trenerja prišel Robert Beguš in ekipo popeljal do 5. mesta.

Eminentna četverica v predsedstvu kluba
Veliko večje spremembe pa so se zgodile pred začetkom letošnje sezone, ko so v vodstvu Olimpije začeli velikopotezni štiriletni program. Predsedstvo sestavljajo Dušan Kecman (ki je bil predsednik kluba pred prenovo), Franjo Bobinac (ki je le nekaj tednov pozneje postal predsednik Rokometne zveze Slovenije), Jure Janković (deloval je že v Krimu) in Tomaž Jeršič.

Filozofija temelji na domačih igralkah
Klub ima velike ambicije, saj se namerava do konca štiriletnega obdobja vrniti na "star položaj" tako v državnem prvenstvu, pogumno pa se spogleduje tudi z uspehi v Evropi. Nova filozofija temelji predvsem na igralkah iz domačega bazena (pri tem veliko stavijo na svoje mlajše selekcije) in igralkah, ki prihajajo na študij v Ljubljano. V vodstvu kluba so tako prepričani, da bodo dosegli večjo identifikacijo in posledično uspeh ter prepoznavnost na trikotniku klub-igralke-navijači. Število tujk naj bi bilo zato majhno (do tri). Letni proračun znaša pol milijona evrov.

Prvi uspehi so že tu
Povprečna starost letošnje ekipe je vsega 21 let. V ekipi igrajo številne mlade igralke, ki sestavljajo pomlajeno člansko reprezentanco (Ana Gros, Katja Čerenjak, Nina Jeriček, Neža Mitruševska, Nuša Skutnik, Maja Šon, Branka Zec), v ekipi pa so tudi izkušene igralke (Olga Čečkova, Vesna Puš, Miša Marinček). Izkoristek letošnje sezone je več kot uspešen, saj je Olimpija v državnem prvenstvu z devetimi zmagami in brez poraza gladko v vodstvu (Krimovke se bodo zaradi igranja v regionalni ligi DP-ju pridružile poizneje), uspešno pa so tudi začele tekmovanje v v Pokalu Challenge, kjer so se suvereno uvrstile v osmino finala. Tam jih februarja čaka Tuzla (BiH), ki je bila (v skupnem izidu) 47:46 za las boljša od praške Slavije.

O delovanju rokometnega kluba smo se pogovarjali s trenerjem Robertom Begušem.

Kaj vas je pritegnilo, da ste prišli v klub, ki je le nekaj mesecev prej komaj obstal v DP-ju?
Olimpija je vrhunska blagovna znamka. V njenem društvu so eminentni klubi, ki delujejo v košarki in hokeju. Čeprav je rokomet v okviru Olimpije v zadnjih letih v zatonu in je imel slabe temelje, sem verjel, da ne more nikoli ugasniti. Klub ima res bogato tradicijo.

Letos ste še brez poraza. V državnem prvenstvu je vaš cilj zagotovo vsaj drugo mesto?
Res je. V končnico prvenstva moramo priti z najboljšim mogočim izhodiščem - to je drugo mesto, saj je prvo mesto rezervirano za Krim, ki igra v Ligi prvakinj in regionalni ligi.

Obstajajo ambicije po naslovu državnih prvakinj?
Seveda so, a priznati si moramo, da je Krim letos še premočan. Tako v igralskem, organizacijskem in finančnem smislu. A na igrišču je vedno vse mogoče ...

Kako daleč lahko pridete v Pokalu challange?
Vse je odvisno od žreba. Imeti je treba nekaj sreče, da čim dlje ne srečamo nemških (Blomberg in Thüringer) ter francoskih ekip (Dijon in Nimes). Upam, da nam bo uspelo priti do polfinala.

Letos Krim igra v regionalni ligi? Je to izziv za vas v prihodnji sezoni?
Vsekakor je to dober izziv, saj so v tej ligi kakovostne ekipe. Težava je drugje, saj je za zdaj na zelo slabi organizacijski ravni. Hypo je recimo odigral štiri tekme v 12 dneh, potem pa dolgo nič. Organizacija lige bi se morala zgledovati po košarkarski Ligi NLB.

Letos septembra se je začelo z reorganizacijo kluba novo štiriletno obdbobje, po katerem želite biti spet najboljši v državi? Verjamete v to?
Seveda verjamem v to, sicer me ne bi bilo zraven.

Trenirali ste Krim in Olimpijo. Kaj je poleg proračuna največja razlika?
Ob proračunu je največja razlika v organizaciji kluba, saj Krim deluje na vrhunski ravni najboljših ekip v Evropi. Res pa je, da Krim ni več isti, odkar je klub zapustil gospod Zoran Janković.

Je Ljubljana dovolj velika za dve vrhunski ekipi, ki bi kakovostno nastopali v Evropi?
Verjamem v to, da sta lahko oba kluba kakovostna in dobro zastopata Slovenijo v Evropi.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si