44-letni Izoljan Fredi Radojković je v pretekli sezoni Koprčane popeljal do zgodovinske dvojne domače krone in do zmage v Pokalu izzivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
44-letni Izoljan Fredi Radojković je v pretekli sezoni Koprčane popeljal do zgodovinske dvojne domače krone in do zmage v Pokalu izzivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gorazd Škof
Najbolj zveneča okrepitev Cimosa je reprezentančni vratar Gorazd Škof. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Milorad Krivokapić
Milorad Krivokapić (desno) bo tudi v novi sezoni prvi koprski ostrostrelec. Foto: MMC RTV SLO
Darko Stanić
Vrata Metalurga brani Darko Stanić, ki je bil v lanski sezoni eden najzaslužnejših za velike uspehe Cimosa. Foto: MMC RTV SLO

Koprčani bodo med klubsko smetano evropskega in svetovnega rokometa nastopili drugič. Potem ko so pred tremi sezonami z eno zmago - nad nekdanjim evropskim prvakom Portlandom San Antoniem (31:29) - obstali v skupinskem delu, so njihove letošnje ambicije višje. V konkurenci Hamburga, St. Petersburga, Metalurga, Wisle Plock in Constante se želijo prebiti med najboljših 16 evropskih ekip, za kar bo treba v skupini C osvojiti najmanj četrto mesto. Kakšno je vzdušje v koprskem taboru nekaj dni pred uvodnim srečanjem, je MMC preveril pri trenerju Koprčanov Frediju Radojkoviću.


Liga prvakov je pred vrati in najbrž se evropskega izziva veselite, kajne?
Zagotovo je to vrhunsko tekmovanje, najelitnejše v Evropi in tudi na svetu. Tako jaz kot tudi igralci se veselimo izziva in komaj čakamo soboto, da se bo začelo.

Jedro moštva, ki je lani osvojilo dvojno domačo krono, ste ohranili. Prišli so še Matevž Čemas, Nikola Džono, Uroš Bundalo in Gorazd Škof. Imate tisto, kar ste želeli, ali morda še iščete kakšno okrepitev?
Zdaj se nam je pridružil še en levi zunanji, Goran Bogunović, 21-letni Splitčan, ki je lani igral v Zagrebu. Gre za mladega, perspektivnega igralca, tako kot vsi, ki smo jih pripeljali. Ne gre za rokometaša, ki nas bo reševal v težkih trenutkih, ampak smo z njim povečali širino kadra, saj vemo, da Liga prvakov zahteva svoj davek, zato nam bo vsak igralec prišel prav. Moja ideja sicer je, da bi bili vsi nosilci, in počasi bomo to izkristalizirali. So pa igralci, ki imajo večjo težo, in te je treba varčevati. Vsak igralec, ki je v Kopru, se mora zavedati, zakaj je v Kopru. Smo ekipa, ki igra vedno na zmago, kar pa ni enostavno.

Kako bi letošnjo ekipo primerjali s tisto lansko?
Mogoče je letošnja malenkost manj izkušena, lani smo imeli na levi strani Uroša Elezovića, ki je izkušenejši od letošnjih mladih igralcev na tem položaju. Vsekakor ne gre za velike spremembe. Verjamem, da bomo konkurenčni na vseh treh frontah. Najpomembnejše je zdravje. Poškodbe ti lahko obrnejo vse na glavo. Lani smo imeli srečo, da so nas večinoma obšle. Veliko smo delali na tem, da bi ostali celi in zdravi, saj bodo leto obremenitve veliko večje od lanskih.

V državnem prvenstvu ste v petih krogih štirikrat zmagali in remizirali z Gorenjem. Ste zadovoljni z do zdaj prikazanim?
Forma je takšna, ko sem jo pričakoval. Če bi bili že na začetku v vrhunski formi, ne bi mogli vzdržati vse sezone. Formo je treba dvigovati. Tudi če nisi v formi, je treba zmagovati. To pa je značilnost velikih ekip. Za zdaj sem zadovoljen.

Ligo prvakov odpirate s tekmo proti skopskemu Metalurgu, za katerega igrata tudi stara znanca s slovenskih igrišč "Koprčan" Darko Stanić in Celjan Miladin Kozlina. Ali ste preučili Metalurg, za kakšno moštvo gre?
Nismo ga še natančno preučili, saj nas v sredo najprej čaka tekma državnega prvenstva s Trimom. Bilo bi napačno, če bi razmišljali o Metalurgu, in ne razmišljali o Trimu, saj prvenstva ne želimo potisniti v sekundarno vlogo. Po informacijah, ki jih imamo, je Darko Stanić najboljši mož Metalurga. Proti nam bo zagotovo še posebej motiviran. Kljub temu verjamem, da bomo uspešni.

Skupina z Metalurgom, Hamburgom, St. Peterburgom, Wislo Plock in Constanto se zdi zelo ugodna, tako da uvrstitev v osmino finala ne bi smela biti vprašljiva. Kje torej v tej skupini vidite Cimos?
Na papirju je res najlažja skupina. A ker vsi vidijo svojo priložnost, lahko postane najtežja. Hamburg kakovostno odstopa, za preostalih pet ekip pa velja, da je vsaka lahko druga ali zadnja. Odločale bodo malenkosti, zato je kar koli težko napovedovati. Zagotovo se vidimo v nadaljnjem tekmovanju, a tako razmišljajo vsi trenerji. Vse je odprto, vsi si želimo napredovanja.

Kdo pa je prvi favorit državnega prvenstva?
Mislim, da se ponavlja zgodovina zadnjih let. Gre torej za troboj med Cimosom, Gorenjem in Celjem. Lani so Celjani odpadli nekoliko prej, a letos imajo mlado ekipo, željno dokazovanja, zato verjamem, da bomo vsi do konca ostali v igri za naslov.