Po odhodu Sergeja Rutenke bo še več odgovornosti ležalo na ramenih Uroša Zormana. Foto: EPA
Po odhodu Sergeja Rutenke bo še več odgovornosti ležalo na ramenih Uroša Zormana. Foto: EPA
Slovenska klop
Slovenska moška vrsta si prek dodatnih kvalifikacij želi zagotoviti nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Ivano Balić
Hrvaški vrsti bo poveljeval Ivano Balić, ki je redno razglašen za najigralca velikih turnirjev. Foto: EPA
Kamenica ocenil žreb za EP

Na turnirju, ki na evropskem severu potekal od 17. do 27. januarja prihodnje leto, čaka izbrance selektorja Kasima Kamenice zahtevno delo. Hrvaška je v zadnjem desetletju redno krojila razplete na velikih tekmovanjih in napoveduje ponoven naskok na vrh. Poljaki so drugi s preteklega SP-ja, kjer so v finalu klonili proti gostiteljem Nemcem. Nevarna bo tudi na papirju najšibkejša ekipa skupine A Češka. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili na SP-ju v Tuniziji, ko so Čehi v prvem delu tekmovanja slavili z 28:26.

"Prvi vtis je ta, da težje skupine nismo mogli dobiti, Hrvaška obvladuje svetovno rokmetno sceno, prenovljena Poljska je navduševala lani v Nemčiji, ne smemo podcenjevati niti Čehov. Vendar, tudi mi smo bili na vseh večjih tekmovanjih in se tako nimamo česa bati," je bil prvi komentar žreba selektorja Kamenice za Radio Slovenija.

Drammen srečen slovenski kraj?
Slovenija, ki je bila skupaj z Nemčijo, Rusijo in Islandijo uvrščena v drugo jakostno skupino, bo srečanja svoje skupine odigrala v Drammnu, srečnemu kraju Petre Majdič, ki je tam slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V nadaljevanje se bodo uvrstila prva tri moštva iz vseh štirih skupini, finalni del v Lillehammerju bodo videle samo po najboljši dve reprezentanci iz na novo oblikovanih skupin E in F.

Cilj so olimpijske igre
Načrt slovenske zveze je, da si srebrni iz domačega EP-ja leta 2004, priborijo vozovnice za olimpijske igre v Pekingu prihodnje leto. Za olimpijske kvalifikacije morajo Slovenci zasesti vsaj drugo najboljše mesto med še ne kvalificiranimi državami, kot so Islandija, Švedska, Madžarska, Norveška. Neposredno so na Kitajsko uvrščeni svetovni prvaki Nemci in bodoči evropski prvaki.

Evropsko prvenstvo (M), Oslo, žreb skupin:

Skupina A:
HRVAŠKA
SLOVENIJA
POLJSKA
ČEŠKA

Skupina B:
DANSKA
RUSIJA
NORVEŠKA
ČRNA GORA

Skupina C:
ŠPANIJA
NEMČIJA
MADŽARSKA
BELORUSIJA

Skupina D:
FRANCIJA
ISLANDIJA
SLOVAŠKA
ŠVEDSKA

T. G.

Kamenica ocenil žreb za EP