Domen Makuc je zadel trikrat zapored in ob koncu prvega polčasa Slovenijo popeljal v prvo vodstvo. Foto: Osebni arhiv
Domen Makuc je zadel trikrat zapored in ob koncu prvega polčasa Slovenijo popeljal v prvo vodstvo. Foto: Osebni arhiv

Kosovo je začelo presenetljivo dobro, najprej je Drilon Tahirukaj izkoristil dve sedemmetrovki, v četrti minuti pa je za svojo reprezentanco dosegel že tretji gol za vodstvo s 3:1. Tilen Kodrin je v sedmi minuti izenačil na 4:4, a gostitelji so hitro znova prevzeli pobudo in vodstvo. Na slovenski strani je bil sprva razpoložen Rok Ovniček, ki je zabil trikrat (v 12. minuti je znižal na 7:6).

Opravičilo

Začetek tekme ste si lahko ogledali na TV Slovenija 2, ne pa tudi nadaljevanja. Zaradi tehničnih težav se vam opravičujemo.

Makuc zadeval za preobrat
Domača reprezentanca je nato še dvignila raven igre. V 16. minuti je namreč prvič povedla s tremi goli razlike (9:6), z enako razliko je vodila še v 21. minuti, ko je bilo 12:9. Vidno nezadovoljni selektor Uroš Zorman je delil svoja navodila, ki so bila vendarle uslišana, njegovi varovanci so polčas končali z delnim izidom 5:0, kar trikrat zapored je zadel Domen Makuc, ki je v 29. minuti poskrbel za prvo slovensko vodstvo (13:12), izid polčasa pa je v naslednji akciji postavil Jure Dolenec (14:12).

Vratarja sprva nista bila razpoložena
V tem delu tekme je za domače Egzon Gjuka dal pet golov, pri Slovencih pa je prevladoval Aleks Vlah (štirje goli). Slovenska vratarja sta bila večji del slabše razpoložena, prav ob koncu polčasa pa je za edini obrambi poskrbel Jože Baznik (prvi vratar Klemen Ferlin ni zaustavil niti enega od osmih strelov).

Janc je zadel vseh šest metov iz igre. Foto: EPA
Janc je zadel vseh šest metov iz igre. Foto: EPA

Janc v drugem polčasu dal pet golov
Drugi polčas je minil precej mirneje, gostitelji so sicer dosegli prvi gol, a so Slovenci nato ves čas varno držali tekmece in se dokopali do drugega para točk. Pri Sloveniji je na koncu največ golov dosegel Blaž Janc, ki je bil razpoložen predvsem v drugem polčasu, ko je dal pet od svojih šestih golov. Slovenska vratarja sta na koncu zbrala skupaj šest obramb (Baznik pet, eno pa Ferlin).

Zorman: Čaka nas še veliko dela
"Že pred tekmo smo se zavedali, da nas čaka zahtevno delo, ne glede na to, kako kotirajo tekmeci. Začeli smo zelo megleno, igra nam nikakor ni stekla, pretok žoge je bil slab in prepočasen. Potrebovali smo 20 minut, da smo se prebudili. V zaključku prvega polčasa smo rezultat preobrnili v svojo korist, po vrnitvi na igrišče pa rutinirano nadzorovali rezultat. Pred nami je še veliko dela!" je dejal selektor Uroš Zorman.

"Za nami je zahtevna tekma. Pričakovali smo to. Domov odhajamo z dvema točkama, kar je najbolj pomembno. Je pa v naši igri kar nekaj stvari, ki jih še moramo popraviti," je dodal Aleks Vlah.

Slovenijo v nadaljevanju kvalifikacij v prvi polovici marca prihodnje leto čakata dve preizkušnji s Črno goro, konec aprila pa še z BiH-om v gosteh in Kosovom na domačem igrišču.

Na zaključni turnir stare celine, ki bo med 10. in 28. januarjem 2024, se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, skupina 7:
KOSOVO – SLOVENIJA 24:29 (12:14)

Kosovo: Gerbeschi, Bojqinovci, Jupa 4, Drenit Tahirukaj 3, Mushkolaj, Quni, Mustafa, Drilon Tahirukaj 5 (3), Shabani 1, Berisha, Muqolli 1, Gegaj 2, Basholli, Gjuka 6 (1), Taci 2, Zena.

Slovenija: Baznik, Ferlin, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 6, Dolenec 2 (1), Cingesar 2, Cehte, Kodrin 3, Žabić, Horžen 2, Ovniček 3, Makuc 3, Malus 1, Novak, Vlah 5 (3).

Sedemmetrovke: Kosovo 4 (4), Slovenija 5 (4).
Izključitve: Kosovo 18, Slovenija 12 minut.
Rdeči karton: Quni (44.).

BiH – ČRNA GORA 25:36 (11:21)

Lestvica

1. Črna gora               2  2  0  0   65:45   4
2. Slovenija               2  2  0  0   57:44   4
3. Kosovo                  2  0  0  2   44:58   0
4. Bosna in Hercegovina    2  0  0  2   45:64   0