Selektor Uroš Zorman je veliko rotiral igralce in na koncu je z izkušenimi ob izrednem hitenju na igrišču prišel do prepolovitve zaostanka. A druga tekma se igra v vročem Kragujevcu. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Uroš Zorman je veliko rotiral igralce in na koncu je z izkušenimi ob izrednem hitenju na igrišču prišel do prepolovitve zaostanka. A druga tekma se igra v vročem Kragujevcu. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvem polčasu obračuna za nastop na svetovnem prvenstvu v rokometu, ki ga bosta januarja drugo leto gostila Švedska in Poljska, ima Srbija lepo prednost treh golov pred Slovenijo. Povratna tekma v Kragujevcu je že v soboto ob 18.00, slovenski rokometaši na čelu s selektorjem Urošem Zormanom pa verjamejo, da so sposobni preobrata.

V Srbiji igrati, kot so v zadnjih 15 minutah

"Če izgubiš, ne more biti več pozitivnih kot negativnih stvari. A na koncu je lahko pozitivno to, da smo se iz minus šest izvlekli vsaj na minust tri. S tem ostajamo v igri. Moramo ostati optimistični. Še vedno verjamem. V Srbiji bomo pokazali pravi značaj, še smo v igri. Pokazati moramo še več igre, kot smo je imeli v zadnjih 15 minutah," je selektor Uroš Zorman nakazal, kaj mora biti vodilo Slovencem na povratni tekmi, kjer bodo lovili zaostanek z 31:34.

Slab prvi polčas in sprva še slabše nadaljevanje. Zorman je uporabil kar 15 od 16 rokometašev, na koncu pa se je zanesel na izkušnje in divjanje po parketu, kar je prineslo rešitev iz brezna. Srbi so namreč vodili že za sedem golov (19:26), na koncu pa so Slovenci celo dobili drugi polčas za en gol.

"Zagotovo so Srbi razkrili več adutov. A tako se je pač zgodilo, gremo naprej," je Zorman prepričan, da lahko njegovi izbranci lahko v soboto zaigrajo samo še bolje, Srbi pa težko še kaj dodajo.

Zarabec: Ko bomo povedli za tri gole v Kragujevcu, bodo Srbi popustili
Sorodna novica Slovenci v Kragujevac s tremi zadetki zaostanka

Zarabec: Presenetili smo sami sebe

Polne tribune celjske dvorane Zlatorog so razočarano zrle na igrišče, kjer je bilo preveč slovenskih napak. Samo v 1. polčasu zapravljene tri sedemmetrovke, kopica neizdelanih strelov, tako da je bil zaključek srečanja glede na videno dejansko sprejemljiv.

"Pred takim Zlatorogom – vsi mi smo lahko hvaležni za podporo – a gledalci si tega niso zaslužili," je bil odkrit Miha Zarabec, ki je v pogovoru za RTV Slovenija nadaljeval: "Srbi nas niso nekaj presenetili, na koncu smo mi sami sebe presenetili. Preveč nepotrebnih napak. Zmanjkalo nam je sreče pri skoraj vsaki odbiti žogi. Pri zaključnih strelih smo bili premalo zbrani. Vse to so malenkosti, ki jih moraš na takšni tekmi izkoristiti, če hočeš zmagati."

Mačkovšek: Lahko bi se končalo katastrofalno, toda nič še ni izgubljenega

Razlika treh golov se da nadomestiti tudi v minuti

A tudi Zarabec je prepričan, da je Slovenija v Celju prikazala svojo slabšo različico in bo v Kragujevcu popolnoma drugače: "To ni realen obraz naše reprezentance. Vsi smo bili malo drugačni kot običajno. Vsi smo igrali z zavoro, ni nam steklo v protinapadu. Šele na koncu, ko smo začeli več teči."

Zarabca bolj skrbi igra kot izid: "Razlika treh golov nas ne skrbi. To lahko praktično nadomestiš v eni minuti. Še zdaj smo optimisti, ker smo se na koncu izvlekli iz brezna. Malo smo le popravili vtis."

Na drugi strani Srbi niso skrivali zadovoljstva, da so že v Celju potrdili status nosilca v zadnjem krogu kvalifikacij za preboj na SP 2023. Z osmimi goli je izstopal prvi strelec gostov Petar Đorđić: "Preprosto sem že po desetih minutah tekme začutil, da bomo zmagali. Vedel sem, da bo zelo težko, a nam je uspelo z borbenostjo, disciplino in enotnostjo."

V primeru neuspeha ostaja upanje na povabilo

Če Sloveniji spodleti na povratni tekmi v Kragujevcu, preostane Rokometni zvezi Slovenije še upanje na nastop na SP-ju na Švedskem in Poljskem. V skladu z neobičajno rokometno tradicijo namreč svetovna rokometna zveza deli posebna povabila. Za januarski turnir 32 reprezentanc sta na voljo dva wild carda, a za celotni svet.

Rokomet: po izgubljenem prvem polčasu s Srbijo
Zadnji dve minuti tekme Slovenija – Srbija