Najboljši slovenski rokometaši bodo začeli novo leto delovno - s kvalifikacijsko tekmo v Luksemburgu. Foto: BoBo
Najboljši slovenski rokometaši bodo začeli novo leto delovno - s kvalifikacijsko tekmo v Luksemburgu. Foto: BoBo

Prva tekma Slovenije bo v četrtek, 2. januarja, v Differdangeju, povratna z Luksemburgom pa v nedeljo, 5. januarja, v Velenju. Nato se bo v četrtek, 9. januarja, v Schaffhausnu pomerila s Švico, v nedeljo, 12. januarja, pa še z Ukrajino v Velenju.

Borut Mačkovšek, Dragan Gajić, Uroš Zorman
Slovenija je januarja na SP-ju v Španiji osvojila visoko 4. mesto, a ji je nato spodletelo v boju za uvrstitev na EP 2014, ki bo januarja na Danskem. Po porazu v Ukrajini pa ni več prostora za napako na poti proti SP-ju 2015. Foto: EPA

Slovenija je na uvodnih dveh kvalifikacijskih tekmah premagala Švico s 33:30 in izgubila z Ukrajino z 28:32, zaradi tega bo svojo kožo reševala na štirih januarskih tekmah z Luksemburgom (dvakrat), s Švico in z Ukrajino. Po dveh krogih v skupini 3 vodi Ukrajina s štirimi točkami, Slovenija in Švica jih imata po dve, Luksemburg pa je brez točk.

Kvalifikacije kazen za neuvrstitev na EP 2014
Na njih ne bo prostora za spodrsljaj, vsaka izguba točke ali dve bi namreč pomenila slovo od dodatnih kvalifikacijskih tekem za SP v Katarju. V primeru prvega mesta v skupini 3 bo Sloveniji na nasprotni strani igrišča junija 2014 stala ena izmed reprezentanc, ki se bo na bližnjem evropskem prvenstvu na Danskem uvrstila od 5. do 14. mesta.

Proti Luksemburgu kot proti Španiji ali Hrvaški
Izbranci Borisa Denića so v generalki za bližnje kvalifikacijske obračune v Trbovljah ugnali Makedonce z 31:25. Prvi mož slovenske izbrane vrste je bil z nekaterimi deli igre zadovoljen, z nekaterimi malo manj, v celoti pa slovenski tabor še vedno obžaluje dejstvo, da se je zaradi tretjega mesta v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2014 pripeljal v položaj, ko mora namesto v dvobojih na najvišji rokometni ravni, kot je januarsko evropsko prvenstvo na Danskem, nastopiti v "tečnih" kvalifikacijah.

Denić se je po dolgem času sprijaznil z novim dejstvom, pred četrtkovo tekmo z luksemburškimi rokometaši v Differdangeju pa je dejal: "Na Luksemburg se bomo pripravili temeljito, kot da bo na nasprotni strani Hrvaška ali Španija. Na tej tekmi ne bomo ničesar prepustili naključju. Pristop bo na najvišji možni ravni, kot da gre za najbolj odločilno tekmo. Tako bo na vseh štirih januarskih tekmah, naš prvi etapni cilj je namreč uvrstitev v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju."

Ni drugega kot zmagati na vseh štirih tekmah
"V Katar gremo po težji poti, ne preostane nam nič drugega, kot da zmagamo na vseh štirih januarskih tekmah. Če se bomo držali vseh dogovorov iz slačilnice in popravili nekatere podrobnosti v svoji igri, potem sem prepričan o štirih zmagah in našem napredovanju,"
je pred odhodom v Luksemburg dejal krožni napadalec Toulousa Miha Žvižej.

Na dokončni seznam se še čaka
Slovenski rokometaši se bodo na pot v Luksemburg odpravili v sredo, 1. januarja, ob 5.30. Najprej jih čaka avtobusna vožnja od Zreč do Zagreba, nato se bo z letalom odpravila do Frankfurta, od tam pa do Luxembourga. Selektor bo seznam potnikov v veliko vojvodino najprej sporočil igralcem, nato pa še medijem. Televizijskega prenosa iz Luksemburga ne bo, ker tamkajšnja televizija ne bo prenašala tekme, preostale tri tekme pa si boste lahko ogledali na TVS 2/MMC-ju.

Širši reprezentančni seznam Slovenije:

Vratarji: Primož Prošt (Göppingen), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško), Klemen Ferlin (Trimo Trebnje) in Gorazd Škof (Nantes).
Krilni igralci: Dragan Gajić (Montpellier), Mario Šoštarič (Gorenje Velenje) in Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško).

Zunanji igralci: Jure Dolenec, Vid Kavtičnik (oba Montpellier), Nenad Bilbija (Minden), Marko Bezjak (Magdeburg), Dean Bombač, David Miklavčič (oba Dinamo Minsk), Borut Mačkovšek (Hannover), Sebastian Skube (Celje Pivovarna Laško), Staš Skube (Gorenje Velenje) in David Špiler (Meškov Brest).

Krožni napadalci: Peter Pucelj (Eisenach), Matej Gaber (Montpellier) in Miha Žvižej (Toulouse).

Prva tekma Slovenije bo v četrtek, 2. januarja, v Differdangeju, povratna z Luksemburgom pa v nedeljo, 5. januarja, v Velenju. Nato se bo v četrtek, 9. januarja, v Schaffhausnu pomerila s Švico, v nedeljo, 12. januarja, pa še z Ukrajino v Velenju.