Po mnenju ZROPS-a Tomaž Jeršič
Po mnenju ZROPS-a Tomaž Jeršič "rovari" proti njim in si želi odločilen vpliv v združenju prvoligašev. Foto: MMC RTV SLO
Franjo Bobinac
Predsedniku Franju Bobincu prvoligaši očitajo, da ščiti in preveč zaupa Jeršiču. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zvonimir Serdarušić
Grožnja, da bi z odhodom Jeršiča odšla tudi selektor reprezentance Zvonimir Serdarušić in direktor Roman Pungartnik, je po mnenju ZROPS-a izsiljevanje. Foto: Reuters

ZROPS v pismu, naslovljenem s "Podpiramo našo krovno rokometno organizacijo RZS, a je čas,
da tudi tam kdo razmisli o svojem odstopu!",
niza vrsto "grehov" dvojca Bobinac-Jeršič. ZROPS začne z očitkom Bobincu, da je v enem izmed slovenskih medijev pozval k odstopu predsednika ZROPS-a Jožeta Galofa, čeprav je bil ta legitimno izvoljen. V nadaljevanju sledi pismo v celoti.

"Poziv k zamenjavi njenega legitimno izvoljenega predsednika, ter posledično vseh članov predsedstva ZROPS-a, je grob poseg v samostojnost in delovanje tega združenja, katerega program je bil s strani vseh klubov ponovno in še enkrat potrjen na zadnji Skupščini ZROPS, dne 19. 6. 2010, v Logarski dolini. Kako lahko torej Bobinac, čeprav predsednik RZS, negira in omalovažuje takšno voljo in odločitev prvoligaških klubov? Zakaj in s kakšnim namenom?"

ZROPS: Zaščititi lik in delo Tomaža Jeršiča
In odgovor: "Očitno z namenom zaščite napak in nepravilnosti RZS-ja, s katerimi je lahko povezan le Tomaž Jeršič, generalni sekretar RZS-ja. Gre torej za zaščito osebnosti in dela Tomaža Jeršiča! In kaj je Tomaž Jeršič prispeval k razvoju in delovanju slovenskega rokometa? Pri vodenju pisarne RZS-ja, vsaj po našem prepričanju in dokazih, ni dosegel nobenih oprijemljivih konstruktivnih sprememb, saj je žal njegovo delovanje povezano s številnimi nepravilnostmi in kršitvami veljavnih aktov RZS-ja. Tudi njegova zelo pomembna rokometna funkcija na evropski ravni je izključna posledica visokega slovesa RK Celje Pivovarna Laško in priporočila takratnega vodstva kluba za to, sicer že vnaprej predlagano in dodeljeno funkcijo, saj je bil Jeršič vse do takrat, to je do začetka leta 2008, popolnoma neznana oseba v evropskem rokometu."

Jeršič naj uresniči namero in odstopi
"Če je Tomaž Jeršič, generalni sekretar RZS-ja, na julijski seji predsedstva RZS-ja na Lokvah napovedal svoj nepreklicni odstop, potem ga pozivamo, da to javno izrečeno namero čim prej uresniči! Z njegovim prihodom v pisarno RZS-ja in vplivom na novo izvoljenega predsednika RZS-ja Franja Bobinca so se namreč začeli pritiski na ZROPS ter vrsta napak in nepravilnosti pri vodenju pisarne RZS-ja."

Začelo se je z Obrvanom ...
"Začelo se je s "primerom Obrvan" in izsiljenim zmanjšanjem njegove kazni v prid RK Gorenje Velenje, katerega predsednik je bil takrat Bobinac, sicer tudi predsednik RZS-ja. Kljub glasnim opozorilom Statutarne komisije RZS-ja pa je bil ves postopek izpeljan protipravno in v nasprotju z veljavnimi akti RZS-ja. Že to bi moral biti zadosten razlog za odstop obeh glavnih akterjev, kar se seveda ni zgodilo. Nasprotno, predsednik RZS-ja Bobinac je ob asistenci Jeršiča ob koncu lanskega leta uspel sklicati izredno Skupščino ZROPS-a z glasovanjem o (ne)zaupnici njenemu vodstvu, a zamenjava vodstva ZROPS-a zaradi soglasne podpore vseh prisotnih prvoligaških klubov ni uspela."

... odstop Pliberška stopnjevanje pritiska
"Verjetno so se prav zaradi tega pritiski in rovarjenje proti ZROPS-u nadaljevali in stopnjevali. Vse do začetka nove sezone 2010/11, ko je Franci Pliberšek, lastnik MIK Celja in dosedanji glavni pokrovitelj ZROPS-a ter član predsedstva RZS-ja, napovedal, da želi prevzeti funkcijo predsednika ZROPS-a, sicer bo prekinil sponzorsko pogodbo, kar se je žal tudi zgodilo. Predsednik RZS-ja Bobinac za izgubo sponzorja 1. SRL sedaj krivi Galofa, predsednika ZROPS-a, sprašujemo pa se, zakaj sta se tik pred tem z generalnim sekretarjem RZS-ja Jeršičem dogovarjala s Pliberškom, kar je ta sam priznal na zadnjem našem sestanku? Predsednik RZS-ja Bobinac obtožuje predsednika ZROPS-a Galofa, da čuva svoj "vrtiček" in noče odstopiti v korist Pliberška, Galof pa je uresničil le sklep celotnega predsedstva ZROPS-a, ki je bilo soglasno proti takšnemu izsiljevanju Francija Pliberška."

Seznam "grehov" RZS-ja po mnenju ZROPS-a
"Podoben odnos se kaže tudi pri vodenju in delovanju naše krovne rokometne organizacije. Navajamo le nekaj najbolj očitnih primerov:
- Že navedeni primer bivšega trenerja RK Gorenje Obrvana, kjer sta generalni sekretar RZS-ja Jeršič in predsednik Bobinac kljub protestom in pismenim obrazložitvam disciplinskega sodnika, statutarne in arbitražne komisije RZS-ja (ne ZROPS!) s svojim nezakonitim ravnanjem prekršila vse pravne norme, ki izhajajo iz veljavnih aktov RZS-ja ter grobo kršila načelo enakosti položaja strank v disciplinskem postopku. Predsednik RZS-ja Bobinac, ki je bil istočasno predsednik RK Gorenje, bi se moral, če bi upošteval pravne in moralno-etične norme, zaradi razlogov objektivnosti in konflikta interesov že sam izločiti iz tega postopka.
- Način sklica, odločanja in delovanja na zadnji seji Predsedstva RZS, julija 2010, na Lokvah (nesklepčnost, "polkorespondenčna" seja …).
- Nespoštovanje sklepa Predsedstva RZS-ja, ko je bila za ureditev sodniških nesoglasij imenovana posebna komisija, ki pa ni bila nikoli sklicana. Nekateri člani niso bili niti obveščeni, da so bili imenovani v to komisijo.
- Sklic 16. korespondenčne seje Zbora članov RZS-ja, ne glede na opozorila o nesprejemljivosti takšnega načina reševanja tekoče problematike RZS in sporno delovanje enega od organov tega Zbora, s katerim se bodo na koncu morali ukvarjati tudi pristojni državni organi.
- Zavajanje in laganje Jeršiča na seji Predsedstva ZROPS-a dne 3. 6. 2010 in na Skupščini ZROPS-a dne 19. 6. 2010 v Logarski dolini.
- Omalovaževanje slovenske stroke (ocena poraza slovenske moške reprezentance z 10 goli, če bi tekmo vodil naš oziroma kateri drug strokovnjak in ne Serdarušić).
- Nesposobnost napolniti dvorano z vsaj 2.000 gledalci na tako pomembni tekmi, kot je bila kvalifikacijska tekma Slovenija - Madžarska za SP 2011 (v istem času je bilo na tekmah v košarki 12.000 in na nogometu 16.000 gledalcev).
- Izpad reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2011, predsednik RZS-ja Bobinac pa govori o šestletnem ciklusu priprav za večje dosežke, kar je smešno predvsem za strokovno javnost.
- Objava o poskusu podkupovanja s strani vidnega celjskega rokometnega delavca v vseh slovenskih medijih, ki je RK Celje PL izsiljeval s 50.000 EUR za t. i. sodniške usluge prve sodniške organizacije ZDRSS, kar pa je na RZS naletelo na gluha ušesa, čeprav je o tem bivši predsednik celjskega kluba govoril javno na skupščini RK CPL.

Tretji sodniški steber nepotreben
"Poseben primer delovanja generalnega sekretarja RZS-ja Jeršiča, s podporo Bobinca, pa je ustanavljanje t. i. "tretjega sodniškega stebra" pod okriljem RZS-ja. Namesto da bi vodstvo RZS že od samega začetka uredilo razmere med sodniško organizacijo ZDRSS in ZROPS, svojo nesposobnost in neučinkovitost sedaj prikriva z ustanavljanjem nove, tretje sodniške organizacije, ki ni nič drugega kot ZDRSS v novi preobleki, z istimi člani in le nekaj "lepotnimi" popravki. Za osvežitev spomina – jabolko spora med ZDRSS in ZROPS je bilo delegiranje sodnikov s pomočjo žreba, ki pa so ga pred kratkim vehementno in pompozno v prisotnosti Bobinca izvedli za letošnji Pokal Union. Tudi pri ustanavljanju nove sodniške organizacije gre za vrsto napak in nedemokratičnih potez vodstva RZS. Ena od njih je komisija za t. i. "tretji sodniški steber", ki ni bila nikoli sklicana. Popolna neresnica je tudi trditev predsednika RZS-ja Bobinca, da se Andrej Juratovec, ki je sicer strokovni sodelavec ZROPS za sodnike, v zvezi s tem ni oglasil na julijski seji predsedstva RZS-ja. Sam predsednik RZS-ja mu je na predlog enega od članov predsedstva dal besedo, da je povedal svoje mnenje, za kar se mu je predsednik RZS celo zahvalil, verjetno pa je sedaj na to pozabil."

Jeršičeva plača 7.500 evrov?
"Trditev Bobinca, da bi ob odhodu Jeršiča z mesta generalnega sekretarja RZS-ja odšla tudi selektor Serdarušić in direktor reprezentanc Roman Pungartnik, je izsiljevanje in še en primer poveličevanja Jeršiča. Dvomimo, da bi s tem trpel slovenski rokomet in njegovi rezultati. Ali smo se pod tem vodstvom morda uvrstili na SP in OI? Namesto takšnih izjav naj Bobinac raje obelodani finančno stanje in poslovanje RZS-ja: prihodke (kdo in koliko) in odhodke (plače in ostali stroški). Kolikor vemo, ni nič kaj rožnato, s celim kupom izgovorov pisarne RZS-ja in njenega vodje generalnega sekretarja, ki po nepreverjenih podatkih prejema mesečno plačo 7.500 EUR."

Problematično združevanje funkcij in konflikt interesov
"Nihče v vodstvu ZROPS-a ni v kakršno koli lobiranje vpletal selektorja in hkrati trenerja RK Celje PL Zvonimirja Serdarušića ter direktorja RK Celje PL in hkrati direktorja moških reprezentanc Romana Pungartnika, še najmanj pa celjski klub, ki je v vseh pogledih spoštovanja vreden športni kolektiv. Je pa naša pravica in dolžnost, da opozarjamo na nezdružljivost nekaterih funkcij v RZS-ju in klubih ter na neizbežni konflikt interesov pri tem. Ustvarjanje "fevda" v okviru naše krovne rokometne organizacije, v kateri je vse več nedemokratičnih in protipravnih dejanj, je skrb vzbujajoče dejstvo in razlog za alarm. Morda se tega v nekaterih rokometnih sredinah še ne zavedajo, vodstvo ZROPS 1. SRL pa na te pojave opozarja že nekaj časa. Prav gotovo je to tudi razlog za še en poskus discipliniranja ZROPS ter odstavitve njenega predsednika in ožjega vodstva. Tega so se tokrat lotili v nedemokratični in podli maniri – z javnim pozivom predsednika RZS-ja prek dnevnega časopisa. Žal ZROPS vrača žogo na enak način, čeprav tega nismo želeli. Prizadevali smo si za odprt razgovor s predsednikom RZS Bobincem in njegovimi sodelavci, za kar smo ga pisno prosili dne 23. 8 .2010, pa na našo pobudo niti odgovoril ni!"