Darko Repenšek je eden tistih sodnikov, ki z žrebom ne soglaša. Foto: MMC RTV SLO
Darko Repenšek je eden tistih sodnikov, ki z žrebom ne soglaša. Foto: MMC RTV SLO
Gorenje
Klubi in sodniška organizacija so ob posredovanju predsednika RZS-ja Franja Bobinca dosegli dogovor za prva dva kroga. Zdaj bodo šli očitno vsak svojo pot. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

ZROPS je junija 2009 sprejel pravilnik tekmovanja za sezono 2009/10, ki ga je vseh 11 klubov MIK 1. lige potrdilo. Pravilnik med drugim določa tudi način izbire sodnikov, in sicer z žrebom, tako kot je bilo to v pretekli sezoni, ko so bili klubi s sojenjem zelo zadovoljni. Toda vrh sodniške organizacije s tem načinom ni zadovoljen, saj naj bi bil nenaklonjen mlajšim in perspektivnim parom. Zato so zahtevali kombinacijo žreba in delegiranja v razmerju 1:1.

Sodnike plačujejo klubi, torej ...
A ZROPS, ki financira in organizira tekmovanje v MIK 1. rokometni ligi, v tako - po njihovih besedah - izsiljevanje ni mogel privoliti, saj bi odstop od žreba pomenil kršitev lastnih odločitev in aktov. Žreb sodniških parov je namreč potrdila tudi skupščina prvoligašev 15. septembra letos.

"Žrebanje je po mnenju klubov tisti način izbire sodnikov, ki onemogoča neposreden vpliv na potek in izid tekmovanja ter zagotavlja nepristranost, četudi morda kdaj na račun kakovosti sojenja," so prvoligaši zapisali v sporočilu za javnost.

Prvenstvo bo teklo normalno naprej
ZROPS se je zato odločil, da bo sodniškim parom, ki želijo sodelovati, ponudil individualne pogodbe po enakih cenah, kot so veljale do zdaj - slabih 600 evrov bruto na tekmo. Kot je za MMC zatrdil predstavnik prvoligašev Jože Galof, so se z nekaj sodniki že dogovorili, tako da tekmovanje ni ogroženo.