Edvard Kokšarov si lahko končno oddahne. Foto: RTV SLO
Edvard Kokšarov si lahko končno oddahne. Foto: RTV SLO

To pomeni, da bo ruski reprezentant s slovenskim potnim listom lahko nemoteno nastopal na tekmah državnega prvenstva. Statutarna komisija RZS-ja se je strinjala glede navajanja Celja Pivovarne Laško, da ima vsak igralec s slovenskim državljanstvom pravico nastopati na tekmi, tudi če na njej nastopajo igralci zunaj Evropske unije.

Omejitev nastopanja Kokšarova v državnem prvenstvu je zahtevalo Združenje klubov 1. A DRL z namenom, da vzpodbudi klube, da se posvetijo vzgoji in delu z mladimi kadri.

Po mnenju Statutarne komisije RZS-ja bi se v nasprotnem primeru kršilo načelo enakosti pred zakonom, saj "sporni" 16. člen, ki pravi, "da ima v 1. A moški rokometni ligi pravico nastopa na eni tekmi minimalno 10 slovenskih igralcev, največ trije igralci zunaj EU in drugi igralci iz EU", ne omejuje nastopanja posameznikov, temveč zavezuje le klube, da izpolnijo zahtevane kriterije za nastop v državnem prvenstvu. Na dejstvo, da igralec lahko nastopa, poleg državljanstva vpliva tudi veliko drugih dejavnikov (kakovost igralca, povabilo trenerja, pripravljenost igralca ...).