Edvard Kokšarev ostaja glavno celjsko orožje, a je zaradi skromne uvodne forme lahko upravičeno zaskrbljen. Foto: MMC RTV SLO
Edvard Kokšarev ostaja glavno celjsko orožje, a je zaradi skromne uvodne forme lahko upravičeno zaskrbljen. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Cimos Kopra
Navijači Cimos Kopra so se že veselili prve lovorike, lahko osvojijo še kakšno? Foto: MMC RTV SLO
Rok Golčar v akciji
Gorenje je že dolga leta v vrhu slovenskega rokometa, a zadnjega koraka na vrh še ni zmoglo. Foto: www.rk-gorenje.com

Dokončno je konec rokometnih počitnic. Potem ko se je najboljša klubska četverka prejšnji konec tedna že udarila za Superpokal, ki ga ja dobil Cimos Koper, se v soboto začenja že 18. državno prvenstvo v samostojni Sloveniji. Do zdaj je celjsko vladavino v sezoni 2001/02 uspelo prekiniti le že propadlim Prulam.

Cimos in Gorenje ciljata na prvi naslov
Kadrovsko povsem spremenjena šampionska zasedba iz leta 2004 - v njej je ostal le Rus Edvard Kokšarov - se je v zadnji sezoni ubranila napadov, a domači tekmeci ji iz dneva v dan vse bolj dihajo za ovratnik. Predvsem agresivni so Koprčani, ki so s sistematičnim delom že prehiteli v zadnjih letih besedno izjemno glasne, na rokometnem igrišču pa neuspešne Velenjčane. Cimosu in Gorenju gre na roko tudi dejstvo, da so se Celjani pred začetkom nove sezone okrepili z igralci dvomljive kakovosti.

Celjska smola z okrepitvami
Rus Aleksej Peskov v zadnjih sezonah zaradi poškodbe praktično ni igral, medtem ko se Čeh Tomaš Rezniček in Nikola Kojić v zadnji sezoni nista izkazala v Velenju oziroma Kopru, tako da bo novi strateg in povratnik na domačo sceno Tone Tiselj moral pošteno zasukati rokave.

Samo naslov prinaša Ligo prvakov
Napad na Celjane bo v tej sezoni še bolj intenziven, kajti vozovnico v Ligi prvakov si bo v sezoni 2009/10 priigral le prvak, saj je Slovenija zaradi slabših nastopov klubov v Evropi nazadovala in izgubila drugo mesto v elitnem celinskem pokalu.

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen: v 12-članski ligi se bosta po rednem delu ustanovili skupini za uvrstitev od 1. do 6. in od 7. do 12. mesta, vsa moštva - bodisi v skupini za prvaka ali obstanek - pa bodo v končnico prenesla vse osvojene točke iz rednega dela državnega prvenstva.

Krimovke bodo zaigrale šele spomladi
Redni del ženskega državnega prvenstva bo minil brez Krima, ki bo v prvem delu sezone nastopal v novoustanovljeni regionalni ligi. Domačim tekmicam se bo pridružil šele v končnici, ki bo potekala po pokalnem sistemu. V končnico se uvrsti prvih sedem od skupno dvanajstih ekip, Krim pa se bo v četrtfinalu državnega prvenstva pomeril z osmouvrščeno ekipo iz rednega dela sezone.

T. G.