Zvonimir Serdarušić ima pogodbo s Celjani do leta 2014. Foto: Reuters
Zvonimir Serdarušić ima pogodbo s Celjani do leta 2014. Foto: Reuters
David Razgor
Obetavni David Razgor je eden od mlade celjske garde in nosilec brona s svetovnega prvenstva reprezentanc do 20 let v Egiptu. Foto: Marko Madžarac
Uroš Zorman
Igra pivovarjev se bo tudi v prihodnje v veliki meri vrtela okrog Uroša Zormana. Foto: Marko Madžarac
Mirko Alilović
Hrvaški reprezentančni vratar Mirko Alilović naj bi prinesel zanesljivost v vratih. Foto: EPA

59-letni hrvaški strokovnjak, ki si je ime ustvaril pri nemškem Kielu, je tako opravil, kar se je od njega pričakovalo, potem ko je februarja po odhodu Toneta Tislja prevzel pivovarje. Zdaj je pred njim bržkone še težja naloga. V prihodnjih sezonah zgraditi ekipo, ki bo v Ligi prvakov znova konkurenčna najboljšim. Še prej pa ga junija (13. in 20.) v vlogi slovenskega selektorja čakata kvalifikacijski tekmi proti Madžarski, ki bosta določili potnika na svetovno prvenstvo leta 2011 na Švedskem.


Čeprav ste ekipo nekoliko nepričakovano prevzeli že sredi sezone, ste jo dokaj gladko pripeljali do dvojne krone. Kako bi ocenili te tri mesece na celjski klopi?

Zame je bilo to malo neobičajno, saj nikoli nisem sedel na trenersko klop sredi sezone. Niti zame niti za igralce to ni bila najboljša rešitev, saj je bilo za vse precej novosti. A če potegnem črto, smo obe lovoriki osvojili, zato moramo biti zadovoljni.
Moštvo ste spoznali. Kakšno diagnozo lahko postavite? Kje so njegove prednosti in slabosti?
Ne bi bilo dobro, da javno analiziram moštvo na takšen način. S tem bi namreč kritiziral tiste, ki so tu delali pred menoj. Moja naloga je, da izboljšamo kader, kolikor je to pač mogoče glede na naše finančne možnosti.
Za naslednjo sezono ste se že okrepili z Mirkom Alilovićem, Momirjem Rnićem in Nejcem Poklarjem. Je seznam novincev s tem zaključen?
Želel bi si še enega ali dva igralca, a seveda ne bom razkril, na katerem položaju, saj to ne bi bilo pošteno do igralcev, ki v tem trenutku še nosijo celjski dres.
Kakšen je potencial mladih igralcev Gašperja Marguča, Davida Razgorja in Nikole Ranevskega?
Marguč je dokazal, da lahko igra v prvi ekipi, zato bo ostal njen član tudi v naslednji sezoni. Enako velja za Razgorja, ki igra tako na levem krilu kot na srednjem zunanjem položaju. Seveda pa potrebuje še nekaj časa in težke tekme. Sicer pa sem s trenerji mlajših celjskih selekcij imel sestanek, na katerem smo se dogovorili, kako še izboljšati delo.
Ali v prihodnji sezoni načrtujete kakšne večje spremembe v sistemu igre?
Sistem rokometne igre je v osnovi znan. Sam si bom prizadeval za večjo disciplino v napadu in za še hitrejšo igro. Opažam, da se tudi v Sloveniji v zadnjih mesecih bolj poudarja hitrost, kar je dobro.

Celje se po enoletni odsotnosti vrača v Ligo prvakov. Kolikšen je zaostanek za evropskim vrhom? Ga je mogoče nadoknaditi?

Kakovost je vedno povezana s finančnimi možnostmi. Ekipa, ki ima na voljo 2 milijona evrov, ne more biti na enakem nivoju kot nekdo z 10 ali 12 milijoni, ki si lahko privošči najboljše, kar trg ponuja. Naša pot mora biti zato drugačna: s trdim delom in uveljavljanjem mladih talentov korak za korakom zmanjševati zaostanek.
Bližata se tudi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo proti zelo kakovostni Madžarski. Kje vidite slovenske priložnosti v tem obračunu?
Dobili smo najtežjega nasprotnika. Če se ne uvrstimo na Švedsko, potem je na voljo le še eno mesto za uvrstitev na olimpijske igre v Londonu. Zato so te kvalifikacije še toliko pomembnejše. Na evropskem prvenstvu v Avstriji smo na nekaterih tekmah
pokazali dobre predstave. Če bi jih ponovili oziroma še izboljšali, bi nam lahko uspelo izločiti Madžare.

Bo Vid Kavtičnik po poško
dbi stegenske mišice pripravljen?
Kavtičnik je pred nekaj dnevi začel opravljati lažje treninge. V začetku junija bo verjetno igral v finalu francoskega pokala, tako da upam, da bo na reprezentančni zbor prišel popolnoma zdrav.

ales.vozel@rtvslo.si