Slovenske rokometašice decembra letos čaka EP v Franciji, čez štiri leta pa bodo gostiteljice prvega evropskega prvenstva, na katerem bo igralo kar 24 ženskih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice decembra letos čaka EP v Franciji, čez štiri leta pa bodo gostiteljice prvega evropskega prvenstva, na katerem bo igralo kar 24 ženskih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski selektor Uroš Bregar je imel v pripravljalnem ciklu nekaj težav s poškodovanimi igralkami, za prvo kvalifikacijsko tekmo pa je v domovini pustil Sanjo Vrček in Klaro Hrovatič.

Bregarjeve varovanke so naredile velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, ki bo letos na Japonskem. Končni izid je v zadnji sekundi srečanja postavila Aneja Beganović in zagotovila prednost treh zadetkov pred povratno tekmo, ki bo v četrtek zvečer v celjski dvorani Golovec.

Slovenke so imele skoraj vso tekmo vse pod nadzorom, mirno so prebijale obrambo nasprotnic, v oči bode le 12 izgubljenih žog (štiri več od gostiteljic). Vodile so tudi že za pet golov, a so nato popustile v obrambi, kar nekaj zadetkov so dobile s krilnih položajev, na koncu so se jim Makedonke po zaslugi odlične Elene Gjorgjievske ‒ z devetimi goli najboljša strelka tekme ‒ približale na dva zadetka razlike, a je Beganovićeva poskrbela na prednost treh zadetkov.

V slovenski izbrani vrsti sta bili v Skopju najučinkovitejši Ana Gros in Tjaša Stanko, ki sta dosegli po šest zadetkov, enega manj sta prispevali Polona Barič in Beganovićeva.

Slovenske rokometašice so doslej petkrat nastopile na svetovnih prvenstvih. Najboljše so bile na Hrvaškem leta 2003, kjer so zasedle osmo mesto. V Italiji leta 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji leta 1997 pa 18. mesto.

Kvalifikacije za SP (Ž), prva tekma, Skopje:
SEVERNA MAKEDONIJA - SLOVENIJA 30:33 (14:15)

Makedonija: Serafimovska, Antikj, Petkovska, Nikolovska, Gakidova 1, D. Gjeorgjievska 1, Nolevska, E. Gjeorgjievska 9, Nikolikj 1, Stojanovska, Janeska, Jovanovska, Ristovska 8, Livrinikj 5, Sazdovska 5, Šteriova.

Slovenija: Zec, Pandžić, Gros 6, Žabjek, Stanko 6, Abina, Barič 5, Mavsar 4, Ferfolja, Zulić 5, Koren 2, Vučko, Svetik, Čopi, Krhlikar, Beganović 5.

Sedemmetrovke: 3/4; 0/1

Izključitve: 6 min; 10 min

Povratna tekma bo v četrtek, 6. junija, v celjskem Golovcu.