Marko Bezjak in soigralci bodo morali za uspeh znova dati vse od sebe. Foto: EPA
Marko Bezjak in soigralci bodo morali za uspeh znova dati vse od sebe. Foto: EPA
Boris Denič
Selektor Boris Denič je lahko zadovoljen s popolnim izkupičkom na prvih štirih tekmah. Foto: EPA
Momir Ilić
Najnevarnejši srbski igralec je kapetan Momir Ilić, ki je Poljakom zabil devet golov. Ilić je pred selitvijo v Nemčijo igral za Gorenje. Foto: EPA
Slovenci tudi proti Srbom na zmago

Slovenija je do zdaj v Zaragozi dobila vse štiri tekme, tako da je s stoodstotnim izkupičkom na vrhu skupine C. Z zmago ali remijem bi ta položaj ohranila, medtem ko bi jih poraz z dvema goloma razlike pahnil na tretje mesto, saj sta se tekmi med Slovenijo in Poljsko ter Poljsko in Srbijo končali z enakim izidom 25:24, tako da bi imela Slovenija v krogu treh reprezentanc najslabši medsebojni izkupiček. Slovenija bi ob porazu za en zadetek, denimo s 25:26 ali višjim izidom, osvojila drugo mesto. Seveda vsi ti izračuni veljajo ob predpostavki, da bo Poljska premagala Južno Korejo.

Selitev v Barcelono ali nadaljevanje v Zaragozi?
Če bo Slovenija osvojila prvo ali drugo mesto v skupini C, se bo v osmini finala pomerila s tretjim oziroma četrtim iz skupine D. Za ta mesta so pred zadnjim krogom v igri Madžarska, Egipt in Alžirija. Obračun osmine finala bo Slovenija v primeru prvega ali drugega mesta odigrala v Barceloni, sicer bo ostala v Zaragozi.

Denič: Morali bi biti v psihološki prednosti
Slovenci se sicer z izračuni ne obremenjujejo preveč. Želijo premagati še Srbe, ki so proti Poljakom usodni zadetek prejeli v zadnji sekundi. "Po psihološki plati bi morali biti v prednosti, saj smo na prejšnji tekmi zmagali. Vedno je v prednosti ekipa, ki zmaga, a ni nujno, da bo tako. Srbi so v Španijo pripotovali s hudim porazom proti Egipčanom, na uvodnih štirih tekmah pa so igrali odlično, pravzaprav ni nihče pričakoval, da bodo glede na njihovo prevlado na medsebojni tekmi s Poljaki sploh izgubili, pa so na koncu ostali praznih rok," je dejal Denič, ki je poudaril, da Srbi v Španiji ne igrajo počasi, kot so to počeli na lanskem evropskem prvenstvu na domačih tleh, kjer so osvojili srebrno kolajno.

Pomagal bo tudi Nenad Bilbija
Slovenija bo na sobotni tekmi morda močnejša za Nenada Bilbijo. "Upam, da bo igral. Njegov prst ni 'najlepši', a ima že oprijem z žogo, kar je najpomembneje. To je zagotovo naše dodatno orožje pred tekmo s Srbi. Na tem položaju imamo tudi Mačkovška. Upam, da se bo dobro odzval na tekmo, morda ponovil poljsko predstavo. V vsakem primeru bomo skušali ponoviti našo igro, ki smo jo prikazali v dosedanjem delu svetovnega prvenstva," je dodal Denič.

Žvižej in Bezjak upata, da ne bo nihanj v igri
"Tekmo s Srbi moramo začeti bolje kot proti Poljakom. To sta ekipi najvišjega kakovostnega razreda. Tekma je zelo pomembna, vložek je velik, upam, da bomo na celotni tekmi ponovili predstavo iz drugega polčasa proti Poljski," pa je povedal krožni napadalec Miha Žvižej, medtem ko je eden izmed organizatorjev igre Marko Bezjak dodal: "Menim, da smo po teh štirih tekmah prihranili dovolj moči za zahtevno preizkušnjo s Srbi, in upam na našo konstantno in predvsem stalno predstavo na celotni tekmi."

Srbija je evropski podprvak, njeni ključni igralci pa so Momir Ilić, Darko Stanić, Žarko Šešum, Alem Toskić, Ivan Nikčević, Rajko Prodanović ... Reprezentanci sta se na velikem tekmovanju nazadnje pomerili daljnega leta 2004, ko je bila Slovenija na domačem evropskem prvenstvu od takrat še združene reprezentance Srbije in Črne gore boljša s 27:20.

SOBOTNI SPORED

SKUPINA C, 5. krog

Sobota ob 15.45:
BELORUSIJA - SAVDSKA ARABIJA

Ob 18.00:
POLJSKA - JUŽNA KOREJA

Ob 20.15:
SRBIJA - SLOVENIJA

Lestvica:                           
SLOVENIJA        4  4 0 0 118:99   8
SRBIJA           4  3 0 1 119:95   6
POLJSKA          4  3 0 1 101:85   6
BELORUSIJA       4  1 0 3 102:105  2
SAVDSKA ARABIJA  4  1 0 3  80:112  2
JUŽNA KOREJA     4  0 0 4  91:115  0


SKUPINA D

Sobota ob 16.45:
EGIPT - AVSTRALIJA

Ob 19.00:
ŠPANIJA - HRVAŠKA

Ob 21.15:
MADŽARSKA - ALŽIRIJA

Lestvica:                           
ŠPANIJA          4  4 0 0 135:71   8
HRVAŠKA          4  4 0 0 121:74   8
MADŽARSKA        4  2 0 2 118:94   4
ALŽIRIJA         4  1 1 2  97:97   3
EGIPT            4  0 1 3  91:109  1
AVSTRALIJA       4  0 0 4  52:169  0


V osmino finala se uvrstijo prve štiri ekipe.

Slovenci tudi proti Srbom na zmago