Branko Tamše  igralsko kariero morda še uspešneje nadaljuje na trenerski klopi. Foto: RK Gorenje
Branko Tamše igralsko kariero morda še uspešneje nadaljuje na trenerski klopi. Foto: RK Gorenje
Marko Bezjak
Velenjski igri dirigira Marko Bezjak (levo). Foto: EPA
Gorenje brani lepo prednost

Kako tudi ne, ko pa je komaj 32-letni trener, ki je klub prevzel lanskega januarja po odhodu Ivice Obrvana, v prvem delu sezone "ose" popeljal do 15 zmag na prav toliko tekmah, s čimer so si Velenjčani pred tekmeci priigrali lepo prednost. Toda Tamše opozarja, da je do konca še dolga pot, zato bi bilo lahko vsakopreračunavanje usodno v boju za naslov, ki se Gorenju tudi zaradi pretresov v Celju lepo nasmiha.


Drugi del prvenstva lahko začnete povsem mirno, saj je točkovna zaloga pred tekmeci kar zajetna, kajne?
Kar je bilo v prvem delu prvenstva, je sicer krasno, a smo vse že odložili v predal. Na starih lovorikah se pač ne da spati. Zdaj se odpira druga fronta, ki jo začenjamo polni elana. Moti me, da vsi govorijo o točkovni razliki. Matematika me ne zanima in upam, da so tudi igralci toliko zreli, da se ne bodo zapletli v različne kalkulacije.

Ne samo lepa prednost na prvenstveni lestvici, ampak tudi igralski osip v vašem največjem tekmecu Celju vam gre nekako na roko. Kako gledate na dogajanje pri aktualnih prvakih?
To ni dobro niti za celjski niti za slovenski rokomet, katerega "rejting" s tem pada. Celje je kljub vsemu še vedno dobra ekipa. Še vedno imajo precej kakovostnih igralcev, ki so se jim priključili mladi, ki gredo vsako tekmo "na glavo". Celje bo zato še vedno nevarno, sploh v Zlatorogu. Sicer pa vem, kaj doživljajo, saj se je tudi nam lani ob tem času dogajalo nekaj podobnega.

Zdi se, da vam ob normalnem nadaljevanju sezone težko še kdo odvzame naslov.
Veliko prezgodaj je govoriti o tem. Smo šele na pol poti. Če maratonec preteče 23 kilometrov in je v vodstvu, nato pa po 32. kilometru odstopi, ni naredil nič. Mi gremo tekmo za tekmo, trening za trening. Nobenega računanja, ampak moramo samo dati vse od sebe na igrišču, potem bo že prišel rezultat. Se pa zavedamo, da vsa rokometna Slovenija preži na nas. Tu bi poleg Celja izpostavil še Koper, ki ima kakovostno nekipo in še ni rekel zadnje besede. Vsaka tekma v nadaljevanju prvenstva bo nekakšen izpit, in upam, da bomo čim več izpitov opravili z odliko.

Kako so sicer potekale priprave, čemu ste dali največ poudarka?
V prvem delu je bil poudarek na moči in na kondicijski pripravi, zadnjih 14 dni pa smo dodelovali samo taktiko in igro. V Poreću smo imeli dobre vadbene možnosti, za kar sem hvaležen klubu. Resda zaradi viroze in manjših poškodb nismo nobenega treninga izpeljali v celoti, kljub temu pa moramo biti z opravljenim zadovoljni. Zato z optimizmom zremo v prihodnost. V ekipo se je vrnil tudi Niko Medved, ki je bil dalj časa odsoten zaradi operacije križnih vezi. Vem, da je dodana vrednost za našo ekipo.

Že po sobotnem derbiju bo bržkone jasno, kakšna je moč "prenovljenega" Celja. Kakšno tekmo pričakujete?
Pošteno povedano, o Celju ne razmišljam. To pride na vrsti po sredini tekmi v Ormožu. Kot sem že dejal, ne bo nam lahko v Celju, saj nas čaka kakovostna ekipa, vemo pa tudi, kaj pomeni Zlatorog.

Kako komentirate razplet svetovnega prvenstva? Ste videli kaj novega v samem razvoju rokometne igre?
Prvenstvo je bilo zelo kakovostno. Zagotovo sem videl Argentino, ki je bila prijetno presenečenje. Veseli me, da se naša igra igra na vseh celinah. Fascinira me to, da so Francozi še vedno lačni uspeha. Vse preostale reprezentance, še posebej pa Španija, Danska in Hrvaška, so se jim približale, kar je dobro za rokomet. Potrdilo se je, da gre rokomet v smeri moči, hitrosti in agresije. To pa so vse parametri, ki delajo to lepo igro še lepšo.

Gorenje brani lepo prednost