"Zebre" iz Kiela so takole lani dvignile pokal za najboljši rokometni klub v Evropi. Kdo bo slavil letos? Foto: EPA
Celje Pivovarna Laško
Celjani so se z osvojitvijo slovenskega naslova vrnili v Ligo prvakov. S Serdarušićem in okrepljeno ekipo si želijo preboja vse do zaključnega turnirja. Foto: www.rk-celje.si/Slavko Kolar
Vid Kavtičnik
Vid Kavtičnik ostaja ob boku Nikole Karabatića, s katerim bosta skušala popeljati Montpellier na vrh Evrope. Foto: Reuters

Prvo mesto brani nemški Kiel, po enoletni odsotnosti pa bodo v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini ponovno nastopili tudi Celjani, prvaki iz leta 2004.

Letošnji cilj - F4 v Kölnu
Pretekla sezona se je končala z zmagoslavjem 16-kratnega nemškega prvakov, "zebre" pa so tako osvojile svojo drugo Ligo prvakov. Evropska rokometna zveza je lani prvič v zgodovini priredila zaključni turnir. Letošnji majski "final four" v Lanxess Areni v Kölnu je presegel vsa pričakovanja, tako da se je EHF odločila, da tudi na koncu sezone 2010/11 v mestu ob Renu priredi sklepni turnir četverice (28. in 29. maja prihodnje leto).

Ciudad Real močno zategnil pas
Za večino ekip bo pot do Kölna izjemno trnova, ob hudih bojih na mednarodnem prizorišču jih namreč čakajo še ogorčeni in negotovi dvoboji v državnih prvenstvih, za nameček pa je marsikatera ekipa na lastni koži - kljub nekaterim znakom okrevanja - občutila gospodarsko krizo. Najbolj izmed vseh španski Ciudad Real, ki je po koncu pretekle sezone občutno zmanjšal proračun, recesija pa je "okrnila program dela" tudi pri nekaterih drugih najmočnejših ekipah na stari celini.

Montpellier nadaljuje lov na naslov
Nemčija bo v tej sezoni imela tri vroča železa (Kiel, Rhein-Neckar Löwen in HSV Hamburg), paradna španska predstavnika bosta Barcelona in Ciudad Real, francoski adut bo Montpellier, za katerega nastopata tudi slovenski reprezentant Vid Kavtičnik in eden najbolj univerzalnih igralcev na svetu Nikola Karabatić, na Madžarskem stavijo na Veszprem, v Rusiji pa na Čehovske Medvede.

V Celje prihajajo Kiel, Barca, Rhein-Neckar ...
Slovenski ljubitelji rokometa se bodo osredotočili na dogajanja v skupini A, v "skupini smrt" so poleg Celja Pivovarne Laško še Kiel in Rhein-Neckar Löwen, Barcelona, nepredvidljiva poljska zasedba Vive Targi Kielce ter vihravi francoski Chambery. Za slovenskega prvaka, ki je osvojil ligo prvakov po zmagoslavju nad nemškim Flensburgom v sezoni 2003/04, bo že uvrstitev v drugi del izjemen uspeh, evropsko pot pa bo začel v nedeljo na Poljskem.

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen, po štiri najboljše ekipe iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala, nato sledijo tekme na izpadanje.

Skupina A:
Kiel
Celje Pivovarna Laško
Barcelona
Chambery Savoie
Rhein-Neckar Löwen
Vive Targi Kielce

1. krog, nedelja ob 14.45 (prenos na TV SLO 2):
KIELCE - CELJE PL

Sobota:
KIEL - CHAMBERY
BARCELONA - RHEIN NECKAR LÖWEN

Skupina B:
Veszprem
Montpellier
HSV Hamburg
Kolding
Sävehof
Tatran Prešov

Skupina C:
Čehovski Medvedi
AaB Handball
Pick Szeged
Valladolid
Kadetten Schaffhausen
Dinamo Minsk

Skupina D:
Ciudad Real
Croatia Osiguranje Zagreb
Sankt Peterburg
Flensburg-Handewitt
Bosna Sarajevo
Constanta