Tomaž Jeršič (levo) je podpredsednik združenja GCH, član predsedstva RZS-ja in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo. Foto: RTV SLO
Tomaž Jeršič (levo) je podpredsednik združenja GCH, član predsedstva RZS-ja in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo. Foto: RTV SLO
Celjski navijači
Bodo zvesti celjski navijači gledali 'pivovarje' na novem tekmovanju že v sezoni 2008/09? Foto: MMC RTV SLO

Group Club Handball (GCH) s sedežem v Düsseldorfu je novembra 2006 ustanovilo 14 moštev, med njimi je bilo tudi Celje Pivovarna Laško, ki so želela več besede predvsem pri trženju Lige prvakov, saj je doslej o vsem odločal le EHF. A ker se v letu dni kljub pobudam tako rekoč ni nič premaknilo, se je skupina GCH, ki jo je podprlo še 10 klubov, vključno z Gorenjem, odločila za ostrejše ukrepe. Na EHF je naslovila 10 zahtev, ki morajo biti v glavnem izpolnjene, sicer bo rokometna elita - podobno, kot je to storila košarkarska z združenjem Uleb leta 2000 - ustanovila ligo brez "patronata" EHF.

Problem je - kot običajno - denar
"Največja zahteva je transparentnost poslovanja. Zdaj namreč ne vemo, s koliko denarja od trženja in medijskih pravic razpolaga EHF in po kakšnem ključu jih deli klubom. Tukaj si želimo biti na jasnem. Nadalje predlagamo, da bi bila svetovna in evropska prvenstva na štiri leta, ne pa tako kot zdaj, ko je eno ali drugo tekmovanje vsako leto. Tudi termin prvenstev ni ustrezen, saj bi morala biti v času, ko ni klubskih tekmovanj, torej junija ali pa avgusta oziroma septembra. In nazadnje, hočemo tudi, da so igralci za nastopanje v reprezentancah zavarovani pri nacionalnih zvezah,s čimer želimo ublažiti škodo, ki nastane, ko se rokometaši vrnejo poškodovani z reprezentančnih akcij," je bistvo zahtev za MMC pojasnil Andrej Šušterič, skupaj s Tomažem Jeršičem zastopnik slovenskih prvakov na sestankih GCH.

Od velikih imen (zaenkrat) manjka Barcelona
"Peticijo" z zahtevami so podpisali Celje Pivovarna Laško, Gorenje (Slovenija), Aragon, Ciudad Real, Ademar Leon, Portland San Antonio, Valladolid (Španija), Flensburg, Gummersbach, Kiel, Hamburg, Lemgo, Magdeburg, Rhein-Neckar (Nemčija), Chambery, Montpellier (Francija), Pick Szeged, Veszprem (Madžarska), Kopenhagen, Kolding (Danska), Čehovski medvedi (Rusija), Kadetten Schaffhausen (Švica), Hammarby (Švedska) in Zagreb (Hrvaška).

Med podpisniki še ni Barcelone, pri kateri je "problem" ta, da je tako kot košarkarski "le" sekcija nogometnega kluba in kot taka ne more samostojno prenesti trženjskih pravic na GCH. Vendar je podpis Barce, kot je dejal Šušterič, zgolj stvar dogovora znotraj katalonskega velikana, tako da bo zagotovo "zraven".

Žogica je sedaj na strani EHF, ki mora najkasneje do 19. januarja 2008, ko se bo GCH ob robu evropskega prvenstva na Norveškem znova sestal, pripraviti odgovor.

Aleš Vozel